• 28 Eylül 2012, Cuma

Kuradan çıkan ölüm

Önceki gün çok kötü bir haberle irkildik; Sakarya’da, aynı zamanda Adapazarı Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı olan bir yerel gazetenin sahibi, gazetesini denetlemeye gelen Basın İlan Kurumu denetçilerine kurşun yağdırdı. Denetçilerden Devrim Özergin, saldırıda hayatını kaybetti.

Olayın kaynağını tüm çıplaklığı ile önceki paragraftaki, “Aynı zamanda Adapazarı Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı olan bir yerel gazetenin sahibi” bölümü anlatıyor. Hem bir oda başkanı olacaksın, hem de gazete sahibi. O odanın başkanı olmak için şoför esnafı, gazetenin sahibi olman için de gazeteci olmanız gerekir normalde. Ama burası Türkiye…

“Çırağı olmadığın işin, patronu olma” demiş atalarımız. Sadece işin başına geçen kişinin menfaati için söylenmemiş bu söz. Çırağı olmadığı işin başında olanların, başkalarına da ne denli zarar verebildiğine de dikkat çekiyor.

Türkiye’de yerel gazetecilik maalesef resmi ilan asalakları ve seçimden seçime ya da zenginler ölünce veya şantaj malzemesi bulduğunda gazeteci olanlar tarafından kirletilmiş durumda. Onlara rağmen, sahada gerçekten gazete çıkarmaya ve gazetecilik yapmaya çalışanlar var, ama oransal üstünlük diğerlerinde…

Yeni düzenlemeler ne kadar etkili olur bilemem. Mevzuat herkese adilce uygulanır mı, onu da kestiremiyorum. Görünen o ki; Türkiye, yakın gelecekte resmi ilan asalaklığı yapan gazeteler ve gazetecilerden kurtulacak.

Seçimden seçime, zenginler ölünce ya da şantaj malzemesi olunca hayata tutunmayı başaranların durumunun belirlenmesi, resmi ilan asalaklarınınki kadar kolay olmayacaktır. Çünkü toplumda onları besleyen unsurlar olduğu sürece, onlar var olmaya ve “Yaşam biçimi” olarak gördüğümüz mesleğimizi kirletmeye devam edecektir.

Ben de Aydın Valiliği Basın Denetleme Kurulunun gazeteci üyesiyim. Peşinen söyleyeyim; torpille filan göreve gelmedim. Sarı Basın Kartı Sahibi gazeteciler arasında çekilen kura sonucu görevlendirildim. İlk kurada görev bana çıktı, ama memur arkadaşlar torbaya bir arkadaşımızın adını koymayı unutmuşlar. İkinci kez yine çekildi ve yine bana çıktı.

Aydın’da Basın İlan Kurumu olmadığı için, Sakarya’da dün saldırıya uğrayan arkadaşların görevini Aydın Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Şükrü Söylevci ve Güzelhisar Vergi Dairesi Şefi Mustafa Uslu ile birlikte üç kişi yürütüyoruz. Diğer arkadaşlar görevlendirme ile geldi, ben ise kurayla ve görevim 2012 yılı ile sınırlı.

Kendimi Sakarya’daki olayda yaşamını yitiren arkadaşın yerine koyuyorum ve durumunu, ‘Kuradan çıkan ölüm’ olarak tanımlıyorum. O’na Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralı arkadaşlara da acil şifalar diliyorum.

Son bir notum var merhuma; denetimi hakkıyla yaptığın için öldün. Hakkıyla yapmasan, vicdanında zaten ölecektin. Şerefsizce yaşamaktansa, şereflice ölmeyi seçtin.

Ruhun şad, mekanın cennet olsun.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.