• 15 Nisan 2013, Pazartesi

Kız 13, oğlan 11 yaşında

"Kansere çare bulun vekilim"
Bu, Bereket Köyü Muhtarı Mustafa Aydın'ın ifadesi.
2012 yılının Temmuz ayınının sonlarına doğru Çine'ye gelen AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem'e söyledi.

Muhtarın, “Köylerimizde kanser aldı başını gidiyor. 14 yaşında çocuk bile kanser, çare bulun vekilim" sözleri üzerine Aydın Halk Sağlığı Müdürü Şenol Okur'u arayan Erdem, "Çine’de kaç kanser hastası var, türleri neler, Türkiye ortalamasına göre Çine’de hasta sayısı fazla mı değil mi, ilçede kanserin yaygın olmasının sebebi ne olabilir? Bu konularda hızlı bir çalışma hazırlayın ve bunu basın aracılığıyla kamuoyu ile paylaşın” talimatı verdi.

Aynı toplantıda söz alan AK Parti Çine İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Muhammet Doğan, “Kanser vakalarının artışında maden tesislerinin büyük bir rolü var. Özellikle kuvars madeni işleyen tesislerin tozu hastalığa yol açıyor” açıklamasında bulundu.

Bu toplantıdan bir kaç gün sonra bizim dürtmelerimizle yapılan açıklamada, "En çok kanser hastası Çine'de" denildi. Konu kapandı gitti...
Aradan geçen 9 ayda ben dahil hiç kimse bu konuda üzerine düşeni yapmadı. Konuşulanlar havada kaldı. Vekil, çare bulmadı.

Bugün, benim çok yakından tanıdığım iki çocuk kanser. Biri kız, diğeri erkek. Kız 13, erkek 11 yaşında. Kemoterapi görüyorlar. Saçları döküldü. Adeta eridiler ve çubuk gibi kaldılar. İyileşmeyi umut ediyorlar. İyileşmeleri için dua ediliyor.

Kansere neden olan unsurları üretenlerle bunu engelleyecek olanlar arasında belki bir şekilde organik bağ olabilir. Kim bilir; kanser üretenler aynı zamanda bir yerler için iyi bağışlar da üretiyordur. Belki; rüşvet kurumu devrededir. Siyasette, bürokraside sözleri geçiyordur.

Kanseri üretenlerlerle buna göz yumanların menfi ortak noktalarının neler olduğu konusunda emin değiliz. Fakat onların da çocukları olduğunu iyi biliyoruz.

"Memleketin, bütün çocukları bizim" lafı sözde kalmamalı...
Bunu anlamanız için kendi canınız yanmamalı.
Çine'de kanser vakaları bitmez ama artık azalmalı.

Asbestli su boruları mı yapıyor, maden tozları mı yoksa başka daha etkili nedenler mi var; bunlar resmi kaynaklarca açıklanmalı ve gereği yapılmalı.
Yoksa; makamlarınız da, mallarınız da, sözleriniz de, şahsınız da bizim için hikaye...

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.