• 26 Kasım 2012, Pazartesi

Ne olacak bu hayvancının hali?

“Bugün Aydın genelinde günlük 900 ile bin ton arasında süt üretilmektedir. Buna rağmen Aydın’ın sütü Aydın’da kalmayıp civar illere gitmekte ve Aydın, süt sektörünün hamallığını yapmaktadır. Bu günün rakamlarıyla bin ton süt, ortalama 700 bin TL’dir. Süt dışarıya gittiğinde Aydın’a giren paranın tamamı budur. Oysa üretilen sütü Aydın’da mamule dönüştürsek istihdam, katma değer ve diğer katkıları ile en az bir milyon TL’nin üstünde bir girdi sağlanacaktır.  Yani sütünü Aydın’da işlemeyen Aydınlının günlük kaybı 300 bin TL’dir. Sütümüzü kendimiz mamule dönüştürsek, pazarlasak, Aydın’ı marka yapsak ve her gün 300 bin TL Aydın’da kalsa olmaz mı?


Ama bu konuda hiç kimse öncü olmadığı gibi birçok kişi de bunu sağlamaya çalışanların eline ayağına dolanmaktadır. Bu da birçok konuda olduğu gibi süt üretimi konusunda da birlikte olamadığımızın göstergesidir. Eğer birlikte olmazsak çok kolay kırılır, yok olur gideriz. İşte size bunu anlatan güzel bir hikaye; Adamın birinin üç oğlu varmış. Bunlar sürekli tartışır, kavga eder, asla birlik olamazlarmış. Bu durumdan çok rahatsız olan babaları üç oğlunu yanına çağırır ve ‘her biriniz 10’ar tane ince çubuk bulun, getirin’ der. Oğullarından çubukların birer tanesini kırmalarını ister. Bunu her biri kolaylıkla yapar. Sonra da kalan 9 çubuğu birden kırmalarını ister ama hiç biri başaramaz ve baba, ‘Eğer birlikte olursanız sizi kimse kıramaz, olmazsanız tek çubuk gibi kolaycacık kırılır, yok olur gidersiniz’ der.”

***
Bugünlerde bana en çok sorulardan soru; “ne olacak bu hayvancının hali?” Ben hayvancı değilim, sektörle ilişkim yok, bilemem… O yüzden 01 Haziran 2010 tarihinde yayınlanan firma bülteninde Uysal Gıda’nın sahibi Sevilay Uysal Eroğlu’nun köşe yazısını paylaşmayı uygun gördüm. Her halde 2,5 yılda çok bir şey değişmemiştir.
Okuyun, değerlendirin….
Benim bu yazıya katkım ancak şu olur; günde 300 bin TL olan sütü Aydın’da işlememenin kaybı on günde 3 milyon TL eder. 365 günde ise 109 milyon TL’ye denk gelir. Ver bu paranın onda birini Sevilay Hanım’a size her yıl bir fabrika kursun…
Ondan sonra da ürettiği sütü işleyemeyen beceriksiz illerin üreticilerinin sütünü getir, Aydın’da işle ve bir o kadar daha kazan…

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.