• 14 Mart 2013, Perşembe

Çuha çiçeği

Sarı mı istersiniz, yeşil mi, mavi mi, pembe mi, kırmızı mı, bordomu her rengi vardır çiçeğimizin. Kışın bence en güzel çiçeğidir. Bakımı çok kolaydır. Üretimi ise çok basittir. Ama önce çiçeğimizi bir tanıyalım. Sibirya ve Avrupa kökenli olup ülkemizde özellikle Karadeniz Doğu ve Güneydoğu ve Marmara bölgelerinde çok yaygındır. Bölgemizde ise 10-12 yıllık bir geçmişi vardır. Ayrıca çiçeğimizin 200 civarında türü mevcuttur.

Çiçeğimiz çok büyük kök yapısına sahip olmadığı için her yerde yetiştirebilirsiniz. Mesela pencere kenarına, balkon korkuluğuna asılmış saksılarda ya da bahçedeki ağacın dalına astığınız nostaljik kaplara dikebilirsiniz. Çiçeğimiz fazla boylu değildir ama bazı türleri 30 cm’ye kadar boylanabilir. Çuha’nın rozet biçimli koyu yeşil yaprakları vardır; ve hafif tüylüdür. Çiçekleri kökten çıkan saplar üzerindedir ve enfes kokusu vardır. Bazı türleri, alerjisi olan kişiler rahatsız edebilir.

Çiçeğimizin üretilmesi çok basittir demiştik; evet çiçeğimizi kökten ayırma yöntemiyle çoğaltabilirsiniz.Ayırdığınız Çuhaları küçük saksılara alın çoğalmaya başladığında daha büyük saksılara ya da asıl yerlerine alın çok fazla sulamayın ama iyi bir gelişim göstermesi için yarı gölge alanları tercih edin. Soğuğa dayanıklıdır. Eksi 10 dereceye kadar dayanabilir. Salyangoz, sümüklü böcek, yaprak bitleri ve toprak kurtları çiçeğimize zarar verebilir. Dikkat edin.

Ayrıca solan çiçekleri toplarsanız çiçeğinizin açma süresini uzatırsınız….

Not: Çiçeğimizi tohumla yetiştirebilirsiniz diğer çiçeklerde olduğu gibi kapak vermeyin sadece tohumları elle hafifçe bastırın ve püskürtmeyle sulayın.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.