19 Mart 2024, Salı

Kurban Bayramında Dikkat!

23 Ekim 2012, Salı

     


Şermin Örter

Bayramı sağlık ve huzur içinde tadında geçirebilmek için özellikle kalp-damar rahatsızlığı ve kolesterolü olanlar için et tüketiminde aman dikkat diyoruz. Çünkü bayram gereği yoğun bir et tüketimi olacaktır. Bunu azaltabilmek için güne öncelikle kahvaltı ile başlanmalı ve ilerleyen saatlerde abartıya kaçmadan et tüketimine yönelinmelidir.

Halk arasında besin değerinin yüksek olduğu düşünülen et ve kemik sularının özellikle kalp-damar rahatsızlığı, tansiyon ve kolesterol sorunu olan kişilerin tüketmemesi gerektiğini çünkü et ve kemik sularının aslında bir besin değerinin olmayıp içerisine katıldıkları yiyeceklere de ekstra bir besin değeri katmamakta olup yalnızca yağ oranlarını arttırmaktadırlar. Ayrıca; bu rahatsızlıkları olanların sakatat tüketiminden de uzak durmaları gerektiğini de hatırlatmakta fayda var.

Bayramda kesilen etler bekletilmeden tüketildikleri için hem pişirme sırasında hem de sindirim sisteminde zorluklar çıkartabilir. Bunun sonucu olarak midede şişkinlik, hazımsızlık şikayetleri hissedilebilir. Bu nedenle kesilen etler 24 saat buzdolabında bekletildikten sonra tüketilmelidir.
Etlerin saklanmasında da en doğru yöntem tüketim miktarına bağlı porsiyonlar halinde buzdolabı poşetlerinde derin dondurucuda dondurarak saklanmasıdır. Etler özellikle büyük parçalar halinde saklanıp kullanım sırasında küçültülüp ya da kıyma haline getirilirse vitamin kayıpları en aza indirilmiş olur. Bu arada bir kısmı çözdürülerek kullanılmış etlerin kalanları tekrar dondurulmamalıdır.
Derin dondurucuda dondurularak saklanan etler buzdolabında çözdürülmeli dış ortama bırakılmamalıdır. Eğer pişirilmesi acil ise çözündürmek için, çözündürme programı olan mikrodalga fırınlar kullanılabilir.

Etleri pişirirken, özellikle ızgara yapılacaksa etin kanserojen maddeleri içerisine almaması için mangal ile arasında bulunması gereken mesafenin uzmanlar tarafından en az 15 cm olması gerektiği vurgulanmaktadır.

Tekrar hatırlatmak gerekirse etler buzdolabında 3-5 gün, kıyma 2 gün saklanabilirken, derin dondurucuda bu süre 6 aya çıkmaktadır.
İyi Bayramlar...



Yazarın Tüm Yazıları
Kurban Bayramında Dikkat! 23 Ekim 2012, Salı
Sadece tüketmek için mi?! 14 Haziran 2012, Perşembe
Ferahlarken şifa da bulalım! 24 Mayıs 2012, Perşembe
Doğru Beslenme 23 Şubat 2012, Perşembe
Lezzeti içindeki zenginliğinden! 30 Aralık 2011, Cuma
Yaşamın ta kendisi; SU (2) 8 Aralık 2011, Perşembe
Yaşamın ta kendisi; SU 25 Kasım 2011, Cuma
Gıda Mühendisi Şermin Örter de Madran’da 23 Kasım 2011, Çarşamba