• 7 Nisan 2017, Cuma

ALABANDA KÜLTÜR VE BAHAR ŞENLİĞİ

Anadolu’nun tarih kokan topraklarında, hala el değmemiş, bakir olarak toprak altında gün yüzüne çıkartılmayı bekleyen bir kent Alabanda.
Kimilerine göre günümüzden 4 bin, kimilerine göre 5 bin yıl kadar geçmişi olan bu kentin kazılması için çok uzun yıllardır emek harcanıyor, Akademisyen birinin dikkatini bu kente çekmeye çalışılıyordu.
Atatürk Üniversitesinden Doç. Dr. Ali Tavukçu nihayet Alabanda kentine gönül verdi, kazıları yapmaya aday oldu ve gerekli izinleri aldı. 
2017 yılı kazı sezonunda Alabanda’da, bir terslik ya da engel olmazsa kazı çalışmalarına başlanacak.
Antik bir kentin kazılarını yapmak, akademisyen bir arkeolog için en büyük hayaldir. Dünyanın birçok antik kentinin kazıları, kazılara başlayan akademisyen ve ekibi tarafından yıllarca sürer. Kazı heyeti başkanı, kente bazen Yardımcı Doçent, bazen Doçent olarak gelir ve verimli olursa Profesör olarak o kentten emekli olur gider. Yerine yetiştirdiği başka bir kazı heyeti başkanı kazıları sürdürür.
Alabanda gibi tarihi geçmişi ve tarihsel görevi geniş olan kentlerde kazılar 80 yıl, 100 yıl sürer. Anadolu’da bunun birçok örneği vardır.
Kazıları yapılan kentlerin çevresinde, çevredeki yerleşim yerlerinde yaşayanlar tarafından oluşturulan ticari çemberde de ekonomik anlamda kayda değer kazançların olduğu işyerleri bir çimen gibi bitiverir. Yakınımızda olan Aphrodisias Antik Kentinin hemen yanındaki Geyre Köyü buna en iyi örnektir. Yüz binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Aphrodisias, Geyreli esnafın da yüzün her yıl güldürmektedir.
Alabanda bu güne kadar sessiz ve öylesine toprak altında beklemiştir ama artık uyuyan devi uyandırma zamanı gelmiştir. Bu uyandırma eyleminin başlangıcı 7 Mayıs 2019 tarihidir.
ALABANDA KÜLTÜR VE BAHAR ŞENLİĞİ adı altında yapılacak olan uyandırma eylemine başlamak için yola çıktığımızda pek de umutlu değildir.
Alabanda Kültür Varlıklarını Koruma ve Değerlendirme Derneği (Alabanda Derneği) olarak, konuya duyarlılık gösterecek insanları bir araya getirmek için görüşmeler yaptık.
Çine’deki Sivil Toplum Örgütlerine olayı anlatmak için bir araya topladık. Herkese ulaşmaya çalıştık. Bunların başında;
Çine Kültür Derneği, 
Çine Tahtacılar Derneği,
Çine Deveciler Derneği,
Çine Avcılar Derneği, 
Çine Engelliler Derneği, 
Çine Eğitim Sen, 
Çine Eğitim İş, 
Çine ADD vardı.
İlçe Temsilcileriyle konuyu ayrıntılı olarak konuştuk.
Baktık ki herkes konuya duyarlı. Hatta birçok dernek Başkanı;
“Geç bile kalınmış bir eylem” diyerek bizi heveslendirdi.
Şenliğin tarihini belirlemeye çalışırken önümüzdeki hafta sonunda yapılacak olan referandumu göz önünde bulundurduk. Doç. Dr. Ali Tavukçu;
“Bu tür seçim, referandum gibi sosyal olaylar öncesinde yapılan konferans, panel, sempozyum gibi etkinlikler her zaman yeterli ilgiyi bulmamıştır” deyince, tarihi ötelemeye karar verdik ve Mayıs ayının ilk pazarı yapmayı uygun bulduk. Etkinlik gereken ilgiyi görür ve amacına ulaşırsa, önümüzdeki yıllarda tarihi Nisan ayı içine çekmeyi düşünüyoruz.
Alabanda aşığı, tarihine sahip çıkan bir Çineli nesil yetiştirmek için 7 Mayıs 2017 Pazar günü hedef kitlenin çocuklarımız olmasına özen göstermeye karar verdik.
Çine’deki sivil toplum kuruluşlarından onayı aldıktan sonra Aydın’a gittik ve merkezdeki sivil toplum kuruluşlarının başkanlarıyla bir toplantı yaptık. ASTO (Aydın Sivil Toplum Örgütleri) Temsilcisi Veli Tiryaki ile yaptığımız toplantıya katılan ya da telefonla bizi bilgilendiren;
Engelliler Derneği, 
AYDOSK (Aydın Doğa Dostları, Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü), 
Aydın Kuvayı Milliye Mücahitleri Derneği, 
Germencik Şehit Cafer, 
Çineliler Derneği, 
AYÇEP (Aydın Çevre Platformu), 
AYDANS, 
ADÜ Kültür Kulüpleri, 
İzci Gurupları, 
Doğa Dostları, 
Bisikletçiler Derneği, 
Söke Ayyıldız Doğa Sporları Kulübü, 
Yenipazar Karaçakal Yörükleri Derneği gibi burada adını anımsayamadığım birçok dernek ve sivil toplum örgütünden,
“Sizinleyiz” sözünü aldık.
Programımız henüz tam belirlenmedi ama yukarıda da dediğim gibi HEDEF KİTLE ÇOCUKLARIMIZ.
Alabanda Antik Kentinde yaratmayı düşündüğümüz, düşünceden öteye planladığımız ALABANDA KÜLTÜR VE BAHAR ŞENLİĞİ farkındalığı tüm Çinelilerin şenliğidir. Amacımız Alabanda’yı ülke insanına, ötesinde Dünya sanatseverlerine tanıtmak ve anlatmak.
7 Mayıs 2017 Pazar günü Alabanda’da buluşmak dileğiyle.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.