27 Nisan 2024, Cumartesi

Hamilelikte nasıl beslenmeliyiz?

24 Aralık 2012, Pazartesi

     


Aylin Dinçer

Gebelik süresince bebeğin tek besin kaynağı annedir. Yediğimiz ve yemediğimiz şeyler bebeği son derece etkiler. Sağlıksız beslenen bebeklerde ölü doğum, düşük, sakat doğum gibi komplikasyonlar görülür. İlk 3 ay bebeğin gelişimi için besleyici gıdalar tüketilmelidir. İlk aylarda kalp ,akciğer, karaciğer, böbrekler ve sinir sistemi hızla gelişir. Bu süreçte belirli besinlerin eksik alınması bazı hastalıklara sebep olur.

ÖRNEĞİN;
* D vitamini ve calsiyum eksikliği kemik ve diş gelişimini olumsuz etkiler;
* Folic asit eksikliği beyin ve omurilikte hasara sebep olur;
* Çinko eksikliği gelişim bozukluğu yaratır.(; Süt ürünleri, kümes hayvanları, et ürünleri, fasulye, kabuklu çerezler ve tahıllar çinko bakımından oldukça zengin gıdalardır)
* Protein ve karbonhidratça fakir gıdalarla beslenme bitkinliğe sebep olur
* Lif ve sıvı açısından fakir beslenme kabızlığa sebep olur
* Fosfor ve calsiyum içeren ürünlerle beslenme krampları azaltır.(kalsiyumca zengin besinler: lahana, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, brokoli, ayran, süt ve tüm sütlü besinler, enginar, kuru fasulye ve nohut gibi kuru taneli yiyecekler, böbrek, havuç, kereviz, krema, yumurta, salatalık ve deniz ürünleridir. Fosforun en zengin kaynağı protein içeriği yüksek olan et ve süt ürünleridir)
* Alkol, kafein, fazla tuz tüketimi de anneyi olumsuz etkiler,(calsiyum emilimini azaltır).
* Gebelikte su ihtiyacı da artar. Bebeğin vücut hücrelerinin yapımı, dolaşım sistemi, besin maddelerinin taşınması ve atılımı için son derece gereklidir. Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu ile de sık karşılaşılır, yeterli sıvı alımı sayesinde bunun da önüne geçilmiş olur.
* Vücudumuzun demire en çok ihtiyaç duyduğu dönem de gebeliktir. Bu ihtiyacın tamamını besinlerle karşılamak mümkün değildir. Mutlaka ilaç takviyesi gerekir. (demir açısından zengin gıdalar: Hayvanî gıdalar olarak karaciğer, dalak, kırmızı et ve yumurta demir bakımından çok zengindir. Bunun yanında nebati gıdalardan da üzüm, pekmez, kuru meyveler, yeşil sebzeler, kuru baklagiller, fındık, fıstık ve susam bol miktarda demir içerir.)

Hemen hemen tüm anne adayları hamilelikte bulantı, kusma, kabızlık , reflü şikayetleri ile karşılaşır. Dengeli beslenme hem bebeğin sağlıklı olmasını hem de annenin daha rahat bir hamilelik geçirmesini sağlar. 



Yazarın Tüm Yazıları
Hamilelikte nasıl beslenmeliyiz? 24 Aralık 2012, Pazartesi
Yatan hasta bakım ürünleri 4 Aralık 2012, Salı
Güneşten Korunmanın yolları 22 Mayıs 2012, Salı
Aromaterapi 7 Mart 2012, Çarşamba
Fitoterapi 31 Ocak 2012, Salı
İlk Yardım (2) 20 Aralık 2011, Salı
İlkyardım 29 Kasım 2011, Salı
İlaç - Besin etkileşimi 25 Ekim 2011, Salı
OMEGA 3 nedir? Ne işe yarar? 11 Ekim 2011, Salı
Grip/Grip Aşısı 27 Eylül 2011, Salı
Eczacı Aylin Dinçer yazıları ile Çine Madran’da 23 Eylül 2011, Cuma