• 19 Eylül 2012, Çarşamba

Eğitim, yardımlaşma ve Çine…

Köylerde gariban komşusunun bile 65 maaşı aldığını söyleyerek evlatlarına, “bana da o aylıktan çıkartalım” diyen zengin ama huysuz nineler vardır. Bu toplumda ihtiyacı olmadığı halde Sosyal Yardımlaşma Vakfından yapılan ayni ve nakdi yardımlara göz koyanların sayısı da oldukça fazladır.

Durum gençler için farklı değildir. Bugün en zenginin evladına bile burs verseniz, ‘Hayır’ diyen olmaz. Ana sınıfa giden çocuklar için burs veren bir kurum ya da kişi çıksa, emin olun müracaat patlaması olur. Öğrencinin durumuna, yeteneğine ve zekâsına da bakmaz, burs veren kurumların birçoğu… Anne ve babasının ideolojisine, kendisinin yatkınlığına göre karar verirler. “Benim adamım değilsen, adam değilsin” anlayışı burada da hâkimdir anlayacağınız.

Zekâtını öğrencilere burs olarak veren, gerçekten zeki ama gariban olduğu için tanıdığı öğrencilerin elinden tutanlar; ancak alkışlanır. Fakat seçim öncesi bu burs verme işini istismar eden oy avcıları da vardır. Zaman zaman yaşadığımız çevrede bu tip örneklerle karşılaşmışızdır.

Bu konu aslında uzunca bir konudur. Eğitim, yardımlaşma ve Çine konusunda çok şeyler yazılabilir. Fakat 8 Haziran’da bana yazılan bir okur mektubunu aynı şekilde paylaşmanın, durumun izahı açısından yeterli olacağını düşünüyorum.

O MEKTUP
Emin Kardeşim,
Merhaba. Dilerim iyisindir. Zaman zaman yazılarını okuyor üslup ve içerik açısından çok beğeniyorum. Kutluyorum seni. İhtiyacı olan herkese yardım etmeleri hususunda Çinelileri sık sık uyaran yazılar yazarsan büyük bir zevkle okurum. Çine’yi seviyorum, Çinelileri de sevmek istiyorum.

Seninle 2000’li yılların başlarında tanışmış ve ÖZAY Eğitim Gönüllüleri Derneğini tanıtan bir yazı yazmıştın gazetende. Kuşadası’nda 1999 yılında kurduğumuz ÖZAY Eğitim Gönüllüleri Derneğimiz 13 yıldır, web sitemizde belirtilen şartlara uyan üniversite öğrencilerine burs vermeye devam ediyor. Bugüne kadar burs alıp mezun olan 175 öğrencimizden 25’i ve 2011-2012 yılında burs verdiğimiz 73 öğrenciden 15’i Çinelidir.

2007 yılında Çine ve Çine dışında ikamet eden, maddi durumunun iyi olduğunu bildiğimiz 130 Çineli hemşehrimize mektup yazarak derneğimize yardım etmelerini istedik ama biri hariç geri kalanlar yardım etmedikleri gibi çağrımıza cevap bile vermediler. Bunun üzerine 26.07.2010 tarihinde Çine’de oturmakta olan maddi durumlarının iyi olduğunu bildiğimiz 70 kadar hemşehrimize mektup yazarak hepsinin ve geliri giderinden fazla olan her Çinelinin katılacağı bir dernek kurup 2010-2011 ders yılından itibaren derneğimizle burs verme konusunda yarışmaya davet ettik. O yıl Osman Aydın’ın önderliğinde Çineliler bu yarışmaya katıldı ancak derneğimizin yüzde 75’i kadar bir para yardımı yapabildiler. Maalesef bu hayırlı yardımın ömrü ancak bir yıl oldu.

Yukarıda belirttiğim mektubu göndermeden önce gazetede yayınlamanı istedim ama her nedense isteksiz durdun, ben de sana ısrar edemedim o zaman.
Yardımlaşmayı teşvik eden yazılarını zevkle okumaktan memnun olacağını bilmeni isterim.

Sağlık, mutluluk ve başarılı günler dilerim sana. Hoşcakal.

Mustafa ÖZER

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.