Akut inflamatuar demyelinizan nöropati - GBS (Guillain-Barre Sendromu)

Akut inflamatuar demyelinizan nöropati - GBS (Guillain-Barre Sendromu) 

- Önce ayaklarım uyuşmaya başladı. Önemsememiştim. Derken uyuşma bir - iki günde yükseldi ve kollarıma kadar geldi. Sadece uyuşma var derken, bacaklarımda da bir güç kaybı başladı. Yürümekte zorlanmaya başladım. Düzelir mi diye bekledim ama 5 gün oldu her gün biraz daha kötüye gidiyorum. Artık nefesim de yetmiyor sanki, daralıyorum. Yatmak ta ne zormuş, her yerim ama özellikle sırtım ağrıyor. Korktuğum için mi oluyor yoksa başka bir şey mi var doktor bey? Böyle mi kalacağım ben?

- Böyle kalmayacaksınız! Üç olasılık var. Birincisi ve kötü olanı sonraki 2 hafta boyunca daha da kötüleşerek solunum cihazına bağlanmaktır. Diğerleri ise uygulanacak tedavi ile ilerlemenin durması ya da iyi bir şekilde yanıt gözlenmesi ile düzelmenin başlamasıdır. Ama öncelikle sizde düşündüğümüz hastalığı kesin hale getirmeliyiz. Bunun için öncelikle sinir iletim değerlerine bakmamız yani EMG yapmamız gerekecek. EMG incelemesinde bu hastalık ile uyumlu bir bozulma var ise, bel sıvısı alarak buradaki değişmelerin uyumlu olup olmadığına bakmamız gerekiyor. Omurilikte yer kaplayan kitleler de buna benzer durumlar yapabileceği için sırtınızın ya da boynunuzun manyetik rezonans görüntülemesini de yapmamız gerekebilir. Ama her durumda sizi çok yakın ve sıkı bir şekilde izlemeliyiz. Çünkü bu durumda ölüm riskiniz bulunmaktadır.

Akut inflamatuar demyelinizan nöropati hastalığı (GBS) nasıl bir hastalıktır? Neden olur? Neye dikkat etmek gereklidir?

Bu hastalık sıklıkla geçirilen bir barsak ya da solunum yolu hastalığı sonrasında gözlenir. Bir kör kurşun gibidir. Hastalığa karşı vücudun savunma sistemi yanıt üretir ve mikrobun yayılmasını engeller. Mikrobik hastalık geçmiş her şey normale dönmüş iken, bu kez de hastalık sırasında oluşan savunma ürünleri (antikorlar) yanlışlıkla, mikroba benzettiği için sinir kılıfına yapışır ve onları harap eder. Bu olay daha çok sinirlerin omurilikten çıktığı yerde olur. Sinir kılıfı olmayınca sinirsel uyarı ya çok zor taşınır ya da hiç taşınamaz. Sinirsel uyarı taşınamaz ise kaslar beyinden gelen istemli ya da istemsiz uyarıları alamaz, kasılamazlar. İstemli olan kol ve bacak hareketi, istemsiz olan soluk alıp verme hareketi yapılamaz. Solunum etkilendiğinde yaşamak için makineye bağlanarak soluk alıp verme gerekirken, kalbe gelen sinirlerin etkilenmesi ile ölümcül olabilen ritim bozuklukları, tansiyon değişmeleri olabilir. Hastalığın en ürkütücü tarafı her türlü tedbirin alınmasına rağmen ölümlerin olabilmesidir. Bir diğer ürkütücü yanı ise hastalık ile hareket etme yeteneğinin kaybıdır. Erken tanı ve doğru tedavi ile olası diğer tedbirlerin alınması dikkat edilmesi gereken durumlardır.

Tedavisi var mıdır? Eski halime dönebilecek miyim? Beni neler bekliyor?

Tedavide damar içi yolla verilen iyileştirici antikorlar (IVIG = intravenöz immünglobulin) kullanılır. Erken dönemde tedaviye başlamak, yıkımı azaltmak ve iyileşmeyi hızlandırmakta faydalıdır. Bir diğer tedavi yöntemi ise kanın içinde bulunan ve sinir kılıflarına zarar veren antikorları kandan çıkarma işlemidir (Plazmaferez = plazma değişimi). Bu iki tedavi yönteminin ortak noktaları arasında sadece hastanede yapılabilir olmaları, çok pahalı tedaviler olmaları ve tedavi sırasında yöntemden kaynaklanan başkaca problemlerin de çıkma olasılığı bulunması vardır. Hastaların yaklaşık yarısı hasta olmadan önceki hayatlarına tam olarak dönerken diğer yarısında birtakım bulgular kalır. Çok az olguda hastalık tekrar ederken, iyileşme döneminde fizik tedavi iyileşmeyi daha iyi noktalara taşır. Düzelme çoklukla ilk yılda olurken, iki yıla kadar da iyileşme sürmektedir.

Bu hastalık tek bir şekilde değil de farklı şekillerde de ortaya çıkabilir mi? Ne ile karışır?

Duyuyu taşıyan ve hareketi yaptıran sinirler beraber etkilenebildiği gibi, sadece hareket kaybı, sadece duyusal kaybı, dengesizlik ve göz hareketlerinde bozukluk gibi farklı şikayet ve bulgularla da ortaya çıkabilir. Sinirleri etkileyen diğer rahatsızlıklar, sinir - kas geçişi sırasındaki etkilenmeler, kas hastalıkları, omurilik hastalıkları ve beyin sapı hastalıkları karışabilecek diğer rahatsızlıklardır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.