• 31 Ocak 2012, Salı

Doğalgaz Santrali

Çine’nin en sıcak olan ve en yoğun tartışılan konularından bir tanesi, zannediyorum Çine OSB’ye kurulacak olan Doğalgaz Santrali meselesi.

Görüldüğü üzere santrale karşı olanlar da mevcut, taraf olanlarda fakat bence herkesin tarafını seçerken gerekçelerini de iyi belirlemesi gerekir.

Doğalgaz santralleri; özellikle Rusya’yla yaptığımız Doğalgaz sözleşmelerinde doğalgazı kullanmasak da her sene sözleşmede belirlenmiş miktar kadar ücret ödeyeceğimizi taahhüt ettiğimiz ve en hızlı şekilde kurulabilen bir elektrik üretim santrali olduğu için tercih ediliyorlar. Aslına bakarsanız anlamsız bir şekilde imzalanan doğalgaz sözleşmelerinin ve kısa zamanda çok iş yapmış gibi gözükme sevdasının kurbanıyız.

Açık ve net bir şekilde söylemem gerekir ki ben “doğalgaz santrallerine karşıyım” Ancak, ben doğalgaz santrallerine sırf muhalefet olsun diye değil mantıklı gerekçelerle karşıyım.

İlk olarak şunu belirtmek isterim ki, KYOTO Protokolü’ne üye bir ülke olarak CO2 emisyonumuzu azaltmak zorunda olmamıza rağmen hala daha durmadan bir termik santral çeşidi olan doğalgaz santrallerini kuruyoruz.
Ülkemizin elektrik üretiminin %40’a yakını doğalgazdan sağlanmaktadır. Bu hem aşırı derecede CO2 salınımına hem de elektrik üretiminde dışa bağımlı olmamıza neden olmaktadır. Buna ek olarak, doğalgaz santrallerinin teknolojileri de tamamen ithaldir. Bu nedenle doğalgaz santralleri Türk sanayisinin gelişmesine de herhangi bir katkı sağlamamaktadır.

Benim çözüm önerim; dünyanın en zengin kaynaklarına sahip olmamız ve verimliliğinin %95 olması nedeniyle jeotermaldir. İngilizcesi Iceland olan tam Türkçe’si [(BUZ)arazi)] olan İzlanda şehir ısıtmasının %86’sını jeotermal enerjiden sağlamaktadır (unutmamak gerekir ki şehir ısıtmasında çok ciddi oranlarda elektrik enerjisi kullanılmaktadır). Filipinler elektrik üretiminin %27’sini jeotermalden sağlamaktadır. Jeotermal enerji sadece elektrik üretiminde değil, tarım, endüstri, seracılık, kaplıca turizmi, ev ve konut ısıtması, balık çiftlikleri gibi elektrik tüketimine neden olan alanlarda da kullanılabilir. Sürekliliği olan bir enerji türüdür ve sera gazı salınımı yoktur. 

Doğalgaz santraline karşı olanların Aydın’ın doğalgazla ısıtılmasına da karşı olmalarını ve Aydın’da jeotermali desteklemelerini bekliyorum. Zira, enerji üretimi sadece Çine’yi veya santralin bulunduğu yerdeki yerleşim yerini ilgilendiren bir şey değil, tüm dünyayı ilgilendiren bir konudur.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.