• 27 Mart 2012, Salı

YASA(K)OYUCU

Yasama, Yürütme, Yargı erklerinden Yasamayı temsil eden TBMM’nin yaptığı iş gereğince diğer adı da Yasa koyucudur. Yani yasakları da onlar belirler, haklarımızı da.
Yasama erkinini üyesi olanlar, ideal ölçülerde dürüst, güvenilir, zeki ve ahlaklı olmalıdır. Bu nedenle de halk güvendikleri kişileri seçsin diye 4 yılda bir seçim olur ve teoride halk güvendiği kişileri parlamenter olarak seçmiş olur.

Seçilen parlamenterden beklenen en önemli özellik, yasalar görüşülürken sıraların üzerinde uyumak, yakınına torpil için rica mektupları yazmak yerine, gözleri açık uyanık bir şekilde halkı için çalışmasıdır. Diyelim ki, bir parlamenter yasa tasarısının hazırlanmasında aktif görev aldı. Karşıt partinin parlamenterinin gözünü şişirmek yerine mantıklı fikirler öne sürdü. Milletvekili sıralarının üzerinde uyumak yerine uyuyakalanları uyandırdı. Hatta kürsüde konuşma yaparken ağzından tükürükler saçarak hakaret etmek yerine, insanların gönlüne ve mantığına hitap eden konuşmalar yaptı. İşte bütün bunlara rağmen sayın parlamenterin sorumluluğu bitmiş olmuyor.

Parlamenterimizin unutmaması gereken bir başka husus ise, halkın yasakları veya hakları için oy kullanırken, bu yasakların ve hakların kendisini de kapsadığıdır. İşte tam da bu aşamada oy kullanan parlamenterler yasakların kendilerini pek ilgilendirmediğini, dokunulmazlığın verdiği rahatlıkla, düşünebiliyorlar.Zira parlamentoda şu anda 682 dokunulmazlık dosyası bulunmaktadır, fakat bu dosyaların 481’inin 23. Dönemden gelmesi, durumun vahametini bir kat daha arttırmaktadır.Çünkü ikinci defa dokunulmazlık zırhını sırtına geçirenmilletvekili, bana bir şey olmaz havaları ve yüksek egosuyla daha hırçın ve daha rahat hareket edebilmektedir.

Ben bu durumu tüm imkânlarını kullanarak savaşa tam zırhlı çıkan savaşçı ile hiçbir imkânı olmadığı için çıplak dövüşen bir savaşçının mücadelesine benzetmekteyim. Buradaki çıplak savaşçı elbette ki, milletvekili olmayan, olma şansı da olmayan, yasalara ve yasaklara her halükarda uymak zorunda olan vatandaşı temsil etmektedir.
Umarım, milletvekillerine haksız güç sağlayan, onların egolarını yükselten, onları YASA KOYUCU iken YASAK OYUCU haline getiren dokunulmazlık biran evvel kalkar.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.