• 3 Temmuz 2012, Salı

Çarpık Yapılaşma

Türkiye’nin dolaysıyla da Çine’nin en büyük sorunlarından biri çarpık yapılaşmadır. Bunun çeşitli nedenleri olduğu gibi en önemli nedeni kültüreldir.

Çarpık yapılaşmaya izin verme, her ruhsat isteyene ruhsat sağlama, bir kat fazla çıkmak için elinden geleni yapma kentin genelini değil kendini düşünmenin neticesi çirkin, biçimsiz, ruh sıkıcı şehirleri getirdi.

Bugün Çine de aynı konumda.

Düzensiz ve çarpık,
Sokaklar dar ve kaldırımsız.

Evlerin çoğu sıvasız, boyasız ve çatısız.

Belediye Kalabak çayı ıslahını, Pazar yeri inşaatını bitirir ve güzel bir de düğün salonu yaparsa Çine’nin çehresi biraz olsun değişir.

Peki ya sıvasız, boyasız, çatısız rastgele yerlere inşa edilmiş apartmanlara evlere ne demeli?

Enerji Verimliliği Stratejisi Belgesi ile 2017 senesine kadar binalar ısı yalıtımı sorununu çözümlemek zorundalar. Çine’de hiç bir apartmanın ısı yalıtımı olmadığını da göz önünde bulundurursak, ısı yalıtımı malzemeleriyle kaplanacak olan binaların biraz daha estetik görüneceklerdir.

Düzensiz inşa edilen binalar nedeniyle, bir ucunun geniş, diğer ucunun dar olduğu sokaklara, özensiz inşa edilmeleri nedeniyle depreme dayanıklı olmayan binalara tek çözüm yeni ve modern, özenli ve araştırılmış imar planıdır.

Yıkıp yeniden yapmak tek başına çözüm değildir. Zira, öncelikle anlayışın değişmesi gerekmektedir.

İşte bu nedenle belediyeye şehircilik konusunda, Çine’nin geleceği için halkı bilinçlendirme çalışması yapma görevi düşmektedir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.