• 22 Kasım 2011, Salı

Ayağını Yorganına Göre Uzat

Herkes bir şekilde bir yerlere borçlanıyor. Bu, günümüz kapitalist düzenin bir gereği. Bu nedenle sistemin gereği olarak satıcı ile alıcının arasındaki hukuki ilişkiyi düzenlemek için İcra Hukuku ihdas edildi.

İcra hukukunda ilamlı, ilamsız, rehnin paraya çevrilmesi yoluyla ve iflas yoluyla takip yolları vardır. Bunlardan en çok karşımıza çıkan ilamlı ve ilamsız icra takip yollarıdır.

İlamlı icra takip yolu en basit ifadesiyle bir mahkeme kararına dayanarak icra takibi başlatmaktır. Örnek olarak vekâlet ücretini, nafaka alacağını verebiliriz.

İlamsız icrada ise bir mahkeme kararın dayanarak icra takibi başlatılmaz. Bu icra takibi yolunda, herhangi bir belgeye ihtiyaç yoktur. Fakat normal olarak, borcun ispatı sorunu ortaya çıkacaktır. Örneğin; senet borcu, kredi kartı borcunun tahsili bu yolla olur.

Senet icraya konduktan sonra, senet veya üzerindeki imza sahte değilse veya üzerinde herhangi bir oynama yapılmamışsa aslında borçlunun yapacağı pek bir şey yoktur. Burada borçlunun yapacağı en güzel şey masraflar daha fazla artmadan hemen borcu ödemek olacaktır. Bir senet icraya konduktan sonra faiz işlemeye başlar ve zaman geçtikçe de borç artmaya devam eder. Hatta buna hacze çıkılırsa haciz masrafı, vekalet ücreti gibi ek masraflarda da eklenir.

Kredi kartına gelince hepimiz biliyoruz ki, kredi kartında durum daha da vahim çünkü, kredi kartı faizleri çok yüksek. Dolayısıyla borç icraya intikal ettiğinde ödemek zorunda olduğunuz borcunuz daha da artıyor. Kredi kartlarıyla ilgili asıl söylemek istediğim şey kredi kartı sözleşmelerinin haksız ve aldatıcı olduğudur. Kredi kartını almadan önce bize imzalatılan sözleşmelerde faiz oranları yer almakta ve karşımızdakinin, büyük bir kurum olması nedeniyle de bizim faize itiraz etme olanağımız bulunmamaktadır. Zaten bankalar da sırf kafamız karışsın diye, bize sayfalarca sözleşme imzalatmaktadırlar. Aslında, kredi kartı sözleşmelerinin bizi ilgilendiren kısmı sadece 5-10 maddeden ibarettir. Geri kalanı, sözleşmeye yazılsa da yazılmasa da uygulanacak olan kanun maddeleridir. Belirtmek isterim ki, İngiltere’de kredi kartı sözleşmeleri 1(bir) sayfayı geçmemektedir.

Aslında, icradan, borçtan, sıkıntıdan uzak durmanın en iyi yolu ayağını yorganına göre uzatmaktan geçer.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.