• 30 Ekim 2012, Salı

Aydın Büyükşehir Belediyesi (Köyler)

Geçen hafta özet olarak yazdığım konulara daha derinlemesineinerek ve tasarıdan da alıntılar yaparak Büyükşehir Belediyesi konusunuyazamaya devam edeceğim.

Bu kanun tasarısı yürürlüğe girdiği takdirde, köyler mahalleleredönüştürlecek ve dolayısıyla tüzel kişiliklerini yitireceklerdir. Aynı şey,tüzel kişiliğini yitiren belediyeler için de söz konusudur. Bu tasarıya göre,“tüzel kişiliği kaldırılan belediye ve köylerin taşınmazlarının satışı ilevadesi tüzel kişiliğin sona ereceği tarihi aşan borçlanmaları İçişleriBakanlığı’nın onayına tabidir.” Ayrıca, gene tüzel kişiliği kaldırılan belediyeve köylerin mahkemelerde süren davalarında katıldıkları ilçe belediyesi tarafolacak”

Tüzel kişiliğini kaybeden, mahalleye dönüşen köyleraçısından, bu tasarının yaınlandığı tarih itibariyle, “Nüfus HizmetleriKanunu’na göre oluşturulan Ulusal Adres Bilgi Sistemi’ne kayıtlı konut, entegretesis niteliğinde olmayan ve imar planı gerektirmeyen tarım ve hayvancılıkamaçlı yapılar ile bu yerlerde oturanların ihtiyaçlarını karşılayacak bakkal,manav, berber, fırın, kahve, lokanta, tanıtım ve teşhir büfeleri ve yerleşimyeri halkı tarafından kurulan ve işletilen kooperatiflerin işletme binası gibiyapılar usulüne göre ruhsatlandırılmış sayılır” Dolayısıyla sözü geçen buyerlerin ruhsat sorunu olmayacak.

İşin en alıcı noktası ise, mahalleye dönüştürülecek olan buköylerin ödeyecek oldukları vergiler. Bu tasarıya göre “Belediye GelirleriKanunu uyarınca alınması gereken vergi, harç ve katılım payları 5 yıl süreylealınmaz. Bu yerlerde içme kullanma suları için alınacak ücret 5 yıl süreyle endüşük tarifenin %25’ini geçmeyecek şekilde belirlenir. Büyükşehir BelediyesiKanunu’nun geçici 2. Maddesi ile köy tüzel kişiliği kaldırılarak mahalleyedönüştürülen yerlerde de bu fıkra hükmü uygulanır.” Yani bu durumda 5 seneboyunca köylüler rahatlar fakat 5 sene sonra onlar da adeta Çine’de yaşıyormuşgibi vergi ödeyecekler. İşin diğer tarafına bakarsak, bu 5 sene içinde köylüher ne kadar vergi ödemiyor olsa da Çine Belediyesi’nin hizmet götürmezorunluluğu olacak. Dolayısıyla, Çine Belediyesi için de ilk sorun hizmetgötürmek için ihtiyaç duyulacak olan gelir olacak.

Başka bir önemli konu ise Belediye Kanunu’nun 12. Maddesininsonuna eklenen alttaki hüküm ile giderilmeye çalışılmıştır. “Orman köyleri veorman köylüsüne tanınan hak, sorumluluk ve imtiyazlar orman köyü ikenmahalleye  dönüşen yerler için devameder. İlçe belediyesine katılarak mahalleye dönüşen köy, köy bağlısı vebelediyelerce kullanılan mera, yaylak, kışlak gibi yerlerden bu mahallesakinleri ve varsa diğer hak sahipleri Mera Kanunu hükümleri çerçevesindeyararlanmaya devam eder.”

Uygulamada birçok aksaklıklarla karşılaşacağımız aşikar olanbu yasa ile özellikle köy tüzel kişiliğinin kaldırılması ve taşınmazlarınıdevretme zorunluluğu beni düşündürüyor.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.