• 7 Ağustos 2012, Salı

Kaç Canlının Ölümünden Sorumlusunuz?

İnternette haberleri okurken bir haber gözüme çarptı. Los Angeles’ta bir balina ölmüş ve kıyıya sürüklenmiş. Ölüm nedenini öğrenmek için balinanın iç organlarına baktıklarında, balinanın midesinde 100 adet plastik poşet bulmuşlar.

Hoş, bu haber kaç kişiyi etkiler bilmiyorum, zira, şaşkının biri Akdeniz veya Ege’de köpek balığı avladığında haber oluyor ve tepki toplamıyorsa, bu haber de çoğu insanın umrunda bile olmayacaktır.

Öncelikle, şunun farkında olmalıyız ki, plastik poşet çoğu canlı tarafından yiyecek zannedilmektedir. Özellikle de, deniz canlıları plastik poşetleri deniz anası zannedip yemektedir. Dolayısıyla plastik poşet midesini tıkayıp, ölümüne neden olmaktadır. Bu sadece plastik poşetlerle sınırlı değil her türlü çöp ve atıklar hayvanlara zarar vermektedir.

Örneğin, ABD kıyılarına vuran ölü albatros kuşlarının (sadece vahşi doğada yaşarlar) midelerinden çakmak çıktığını biliyor musunuz? Peki ya, deniz kaplumbağalarının en çok sevdikleri besinin deniz anası olduğunu, yukarıda konusu geçen balina gibi plastik poşetleri deniz anası zannedip yediklerini?

Hiç düşünmeden sokağa attığınız çöpler eskaza balkonunuza girdiğini düşünün ne kadar çok sinirlenirsiniz değil mi? Hiç affetmeden başlarsınız sövmeye... Ama maalesef o attığınız çöpler dereye, nehire, göle, denize, ormana uçtuğunda hayvanların o çöplerle yaşamak zorunda olduğunu unutmayın. Kaldı ki, midesinde plastik poşet, çakmak bulunan hayvanlar gibi boynuna çöp dolanarak ölen hayvanlar da mevcuttur.

Çöp atarken 2 defa düşünmekte fayda vardır. Zira, hiç kimse veya hiçbir canlı, birilerinin düşüncesizliğini ve bencilliğini çekmek zorunda değildir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.