• 2 Ekim 2012, Salı

Öneriler

Bir gün Nasrettin Hoca’nın evine iki kişi gelmiş. “Aramızda bir anlaşmazlık çıktı” demişler. Biri derdini anlatmış, Nasrettin Hoca “haklısın” demiş.

Diğeri de derdini anlatmış. Nasrettin Hoca ona da “haklısın” demiş. O sırada çayları vermekte olan karısı atlamış, “Bu ne biçim şey Hoca, ikisine de haklısın dedin”. Hoca bir an düşünüp karısına dönmüş, “ne yapayım hanım sen de haklısın” demiş.

Nasrettin Hoca’nın bu hikayesini kahvehane işletmecilerine, masalarını dükkan önüne koyma yasağı getirmeleri nedeniyle yazdım. Emniyet’in uygulamasının geçerli bir nedene dayandığı aşikar. Gerçekten de bazı kahvehanelerin önünden geçerken, değil bir bayan bir erkek dahi rahatsız olabiliyor. Bu nedenle Emniyet’in gerekçesini haklı buluyorum. Diğer taraftanda, parasını kuruş kuruş toplayan kahvehane işletmecileri, Çine gibi bir yerde yazın masalarını dışarıya koymak zorundalar. Zira; aşırı sıcak. Kahvehanelerin masalarını, yaz aylarında dükkan içine koyma zorunluluğu getirirseniz, o zaman kahvehaneciler müşteri kaybedeceklerdir.

Bence bu konuda yapılabilecek iki şey var;
1. Yeni ruhsat talepleri iyi değerlendirilip, mahalle içlerine kahvehane açtırmamak,

2. Mevcut kahvehanelerin, istedikleri gibi yayılmalarını engellemek için hakkaniyet ölçüsünde sınırlarını belirlemektir.

Sözü kahvehanelerden açmışken, en çok siyaset birahane ve kahvehanelerde yapılır. Türkiye orada kurtarılır. Çine orada gelişir. Kahvehane ve birahanelerde yapılan bir duyuru Çine’nin %80’ine ulaşır. Daha katılımcı ve şeffaf bir Çine için;

1. Kahvehane ve birahanelere Belediye’nin aylık harcama kalemleri asılsın.

2. Çine’de kahvehane ve birahanelerde sözlü yapılan siyasetin yazıya dökülmesi için, Belediye tarafından kahvehane ve birahanelerle beraber tüm kamu alanlarına öneri kutusu konulsun. Haftalık olarak bu yazılı öneriler de ciddi anlamda değerlendirilsin.

Yeni pazaryerinin nasıl planlandığını bilmiyorum ama;
1. Belediye’nin Perşembe günlerinin esnaf için çok önemli olduğunu,

2. Bizim komşuların da pazaryerine hergün biz baktığımız için güzelliğinin önemli olduğunu unutmaması gerekir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.