• 15 Kasım 2011, Salı

Tüketici Hakları

Yaptığımız alışverişler veya bir şekilde aldığımız hizmetler her zaman kusursuz olmuyor. Bu nedenle de tüketici olarak çoğu zaman mağdur oluyoruz. Bu mağduriyeti gidermek için de 1995 senesinde Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun çıkarıldı. Kısaca size bu kanundan ve bu kanundan doğan haklarımızdan bahsetmek istiyorum.

Öncelikle bir şey satın alırken mutlaka dikkatlice incelememiz gerekir. Çünkü, satın aldığımız maldaki ayıp (kusur) satın almadan önce gözle görülebilir bir kusursa kanuna göre yapabileceğimiz tek şey, üzerine bir bardak su içmek olacaktır. Diyelim ki, satın aldığımız maldaki ayıbı, satın aldığımız yerde fark edemedik ve kullanmaya başladıktan sonra farkettik. O zaman maldaki ayıbı 30 gün içinde satın aldığımız yere götürüp, ayıbı bildirmekle yükümlüyüz. Buna karşılık bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahibiz. Eğer 30 günü geçersek kanuna göre yapabileceğimiz bir şey kalmıyor.

Bazı büyük firmalar, müşteri memnuniyeti nedeniyle 30 günlük süre sınırını geçilse bile  ayıplı malı kabul edebilirler. Bu nedenle, kibarca bu yolu denemekte de fayda olduğunu düşünüyorum.

Diyelim ki, 30 gün içinde, satıcıya fiş, fatura, kredi kartı vs… gibi gerekli belgelerle gittik, ayıbı bildirdik ama gene de satıcı, 50 yıl öncesinin satış gelenekleriyle bize “satılan mal geri alınmaz” dedi. O zaman, Kaymakamlıkta bulunan Tüketici Sorunları Hakem Heyetine gidebilirsiniz. Eğer il merkezindeyseniz Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü’ndedir. Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne başvuru sınırı 2011 senesi için 1.031,87 TL’dir. Yani, aldığımız mal veya hizmetin değeri 1.031,87 TL’ye kadar ise bu heyete başvurmak zorundayız. Eğer Hakem Heyeti kararı aleyhimize çıkarsa, heyet kararına karşı 15 gün içinde Tüketici Mahkemesi’nde dava açabiliriz.

Tüketici Mahkemeleri’nde açılan Tüketici davaları harç ve resimden muaftır. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’dan şartlar gerçekleştiği takdirde tüzel kişiler de yani, şirketler de yararlanabilirler. 

Kanunu, www.basbakanlik.gov.tr sitesinin mevzuat bölümüne girip, kanun numarası bölümüne 4077 yazıp okuyabilirsiniz. Bence herkesin en azından bir kere okumasında ve haklarını öğrenmesinde fayda var.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.