• 24 Temmuz 2012, Salı

Çine Neden Gelişmiyor?

Nerdeyse tüm Çinelilerin kendine ve çevresindekilere sorduğu sorudur bu.

Bazıları Çine’nin geri kalmışlığının kendini yetiştirip gidenlerin Çine’ye katkıda bulunmamasına bağlar, bazıları da Çine’de çalışıp Aydın’da oturan memur ve esnafa bağlar.

Çine’nin gelişmemesinin en başta gelen nedeni ekonomik koşullardır. Tarım üzerine kurulu bir ekonomisi olan Çine’de madenler dışında başka bir sanayi kolu olmadığı için, tarlası olmayan, çiftçi olmak istemeyen, esnaf olmayan, madenlerde çalışmak gibi bir hedefi olmayan ya da uzmanlık alanı madencilik olmayan Çineliler mecburen Çine’nin dışında iş aramak zorunda kalıyorlar. Hatta o kadar ki, Çine’de senelerce çiftçilik yapan insanlar dahi çiftçilikten para kazanamadığı için Bodrum, Marmaris tarafına taksicilik yapmaya gidiyorlar. Turizmin nimetlerinden yararlanmaya çalışıyorlar.

Hatta o kadar ki; Bodrum havaalanından bindiğim, Bodrum’un yerlisi olan taksi şoförüne “sizin durakta Çineli var mı?” diye sorduğumda “Allah korusun” demişti. Neden dediğimde, “ayrık otu gibi, bir Çineli Bodrum’da bir yere işe girerse bütün köylüsü arkasından geliyor.” Demişti.

Çine’de para kazanıp Aydın’da oturanların bunu neden yaptığı, çok açıktır ki sosyal nedenlerdir. Bu belli bir kesimin artık arkadaşı kalmamış, komşularının hemen hemen hepsi değişmiş, çarşı pazarda gördükleri simalar yabancılaşmıştır. Bir de buna ek olarak, Çine’de sosyal etkinlikler yavaş yavaş azalmıştır.  (Sosyal etkinlikler konusunda Çineli talepkâr olmalıdır.)

Gelişmemişliği; ekonomik sorunlara, sosyal nedenlere, Çine’den kaçıp Aydın’da yaşayanlara bağladık.

Ancak, herkes kendi evinin önünü temizlese Çine tertemiz olur.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.