• 23 Ekim 2012, Salı

Aydın Büyükşehir Belediyesi

Başlık kulağa ne kadar hoş geliyor değil mi? Sanki Aydın Büyükşehir sıfatını alınca gerçekten büyüyecekmiş gibi geliyor. Uzun zamandır ben bu konuyu yazmak istiyordum ancak tasarının yayınlanmasını bekliyordum. Zira, yazımı dedikodular üzerine yazmak istemedim. Tasarının tam metnini görmek isteyenler http://www2.tbmm.gov.tr/d24/1/1-0690.pdf  linkini ziyaret edebilirler.

Ben Aydın Büyükşehir olacak vaadini ilk defa Hüseyin Aksu’nun Aydın belediye başkanlığı adaylığı döneminde duymuş ve hayalperestlik olarak nitelemiştim.  Üzerinden uzun zaman geçti ve Hüseyin Aksu’nun vaadi o zaman kurulmamış dahi olan bir parti tarafından gerçekleştiriliyor. Ancak, ben hala daha Büyükşehir konusunu hayalperestlik olarak nitelendiriyorum.

Tasarıya göre Aydın için geçerli değişikliklerden bir tanesi Aydın’a Efeler isminde bir ilçe kurmak. Aslında burada şu anda merkez ilçe olarak bildiğimiz ilçenin adı Efeler olarak değiştirilmiş olacak. Merkez ilçeye bağlı olan köyler de mahalleye dönüşmüş olacak.

Ayrıca herkesin beklediği gibi Aydın “Bütünşehir” haline getirilmiş durumda. Bu kapsamda; Akçova gibi beldelerin belediyelikleri kaldırılacak, köyler, mahalleye dönüştürülecek. Netice itibariyle daha küçük yerleşimlerin söz hakkı ve gücü varken bu söz hakkı ve güç zayıflatılıp, Büyükşehir Belediyesi’ne aktarılacak. Buna ek olarak ilçe belediyelerinin de bir çok yetki ve görevi Büyükşehir Belediyesi’ne aktarılmış olacak. Bu kapsamda, örneğin; Çine Belediyesi’nin imar konusunda ve ana arterlerde söz hakkı olmayacak. Dolayısıyla; diğer belediyeler gibi Çine Belediyesi de ciddi anlamda zayıflamış olacak. Bu uygulama belki İstanbul gibi çok büyük şehirler için geçerli olabilir. Örneğin, Kadıköy Belediyesi gibi bir belediyenin gücünü ne kadar zayıflatmaya çalışırsanız çalışın 500.000 nüfuslu (bölünmeden önce 750.000 idi) bu ilçenin gücü kolay kolay zayıflamaz. Fakat Çine için aynı şey geçerli değil. Çine gücü ve sınırları belli bir belediye, tıpkı Aydın’ın diğer ilçeleri gibi.

Bir diğer konu ise, belediye işletmeleri; bu kapsamda Belediye İşletmeleri de Büyükşehir Belediyesi’ne geçerse yani; Topçam Su İşletmesi, ÇİPAŞ gibi Çine Belediyesi’ne gelir getiren işletmeler Büyükşehir’in olacaksa o zaman Çine etkisiz eleman haline gelecektir. Herşey bir yana cebimizden çıkacak olan vergilerin artacak olması da bu işin cabası.

İşte bu durumda Çine’linin yapabileceği tek şey Büyükşehir Belediyesi’ne göndereceği Belediye Encümenlerini  itinayla seçmek. Zira; Büyükşehir’e gönderilecek olan belediye encümenleri Çine için adeta isimsiz kahramanlar haline gelecektir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.