• 6 Aralık 2011, Salı

Siz Hangi İktisadı Tutuyorsunuz?

İdeolojiler arasında günlük hayatın işleyişi ve öncelikler konusunda farklar olsa da temel fark iktisattır.

Liberalizm ideolojisi kapitalist ekonomi temeline dayanır. Liberalizm kelimesi her şeyin özgür olduğu anlamına gelmektedir. Kulağa he ne kadar hoş gelse de, temelinde “bırakınız yapsınlar” mantığı yatmaktadır. Yani, bir işçi istediği işi seçmekte özgürken, işveren de onu işe almakta veya işten atmakta o kadar özgür olacaktır. Bunun yanında, çok büyük şirketler daha da büyümek için istediklerini yapabilecekler ve kendinden küçük olanları rahatça yutabileceklerdir. Bu da neticede kurallarla olmasa da fiiliyatta özgür köleler yaratacaktır.

Buna karşılık, Sosyalizm ideolojisi, devletçi ekonomi temeline dayanır. Devletçi ekonomide her şey kurallarla belirlenmiştir. Bireylerin mal varlıkları yok denecek kadar azdır. Fakat buna karşılık insanlar temel ihtiyaçlarını bedava karşılayabilirler. Burada da sorun, iktisadın kendine has kuralları göz ardı edilip,  iktisat çok katı bir şekilde hukuk kurallarıyla denetim altına alınır ve dolayısıyla, gelişim çok yavaş gerçekleşir.

Bunun yanında, kökeninde Marksizm olan, denetimli serbest piyasa ekonomisi temellerine dayanan Sosyal Demokrasi vardır. Sosyal Demokrasi’de işçi bir işe girdiği zaman, işveren keyfine göre işçiyi atamaz. Aynı zamanda da, işçi işe girdikten sonra keyfi davranışlarda bulunamaz. Her iki taraf da bir şekilde korunur. Hatta daha zayıf olan işçi, işverene göre daha çok korunur. Bunun yanında da, devlet için stratejik önemi olan sektörler ya da işletmeler devlet tarafından yönetilirken diğer sektörlere kendi dinamikleriyle gelişme şansı tanınır, devlet tarafından yönetilmezler. Sosyal Demokrasi, Marksist temellere dayansa da, Marksizm gibi köktenci devrimi savunmaz, geçişli değişimi savunur.

Dikkat ederseniz, kapitalist ekonomide sürekli krizler olur ama krizden çıkmak için hemen Sosyal Demokrat ekonomiye sarılınır. Bunun nedeni, Sosyal Demokrasi’nin Kapitalizm gibi aşırı serbestçi veya Sosyalizm gibi aşırı denetleyici olmamasıdır.

Attığınız her oy sizin veya çocuklarınızın cebine ve hayatına yansıyor. Siz hangi iktisadı tutuyorsunuz?

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.