• 18 Aralık 2012, Salı

Çine Diasporası

Çine’deki STK’larla gönüllerimiz o kadar birmiş ki ben geçen hafta Çine’deki derneklerin toplanıp bir platform oluşturmaları gerekir dedim. Onlar da geçen hafta böyle birşey planlamışlar zaten.

İşin gerçeği aynı şeyi aklımızdan geçirmiş olmamız ve hatta derneklerin bunu gerçekleştirmiş bile olması çok hoşuma gitti.
Çine için neler yapabiliriz, Çine neden gelişmiyor soruları daha etkin bir zemine çekilmiş durumda.

Çineli olup da Çine’nin gelişmesini istemeyen yoktur sanırım. Çine’nin geleceği ile ilgili tartışmaların STK’lar tarafından yapılması gerektiğini savunmamın en önemli nedeni herkesin içindeki bu istek disipline edilip doğru yerlere yönlendirilmesi ancak STK’lar tarafından gerçekleştirilebilir.

Kısaca toplantıda konuşulanalara göz attığımda gene her zamanki gibi Aydın’da yaşayan Çinelilere çatılmış ve onların hiçbir şey yapmadığına dem vurulmuş. Aslına bakılırsa ilk toplantıda bunun dile getirilmesi çok normaldi, çünkü; şu anda herkes Çine’nin geri gitmesinin nedenini Çine dışında yaşayan özellikle de Aydın’da yaşayan Çinelilere bağlıyor.
İşte bu noktada disipline edilmesi gereken şeyler de bunlar hedefimizi doğru belirlemeli ve neyi desteklersek kazanırız neyi eleştirirsek kaybederiz iyi tartmamız gerekir.

Bu yazımın başlığını özellikle seçtim. Kastettiğim şey ise Çine dışında yaşayan Çinelilerdir. Benim gibi Çine dışında yaşayıp da kökleri Çine’de olan ve Çine için ne yapabilirim diye düşünen binlerce insan var. Çine dışında çeşitli nedenlerle yaşayan özellikle de Aydın’da yaşayanları suçlamak yerine onlarla iletişime geçip onlardan yardım ve fikir almak yapılabilecek en akıllıca adımlardan biri olacaktır.

Eğer ticari anlamda Çine’nin kaynaklarını kullanarak gelişmek istiyorsak bence kooperatif kurma fikri değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyim. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.