• 3 Nisan 2012, Salı

Çine ve Festivaller

Bu sene kış mevsimi diğer senelere göre soğuk geçti. Kırk yılda bir kar yağan Çine bile bu sene kar gördü. Bahara girdiğimiz şu günler önümüzdeki sıcak günlerde organize edilebilecek şenlikler için tam zamanı. Belediyenin bu sene şenlik düzenleme konusunda bir düşüncesi olup olmadığını bilmiyorum. Fakat şimdiden güzel ve uzun soluklu bir şenlik organizasyonuna başlanmasında fayda olduğunu düşünüyorum.

2004 senesinde Nuri Aladağ ve Yusuf Kara Çine’de festival düzenleme kararı almışlar ve belediyeyle bu düşüncelerini paylaşmışlar ve belediyeden desteklerini almışlardı. Şenlik hazırlıklarının ilk aşamasına ben katılamamıştım fakat son 2 haftasında ben de bu organizasyonun içine dahil olmuştum.

1 haftaya yakın süren şenliklerde amatör ve profesyonel müzisyenlerin konserleri, spor müsabakaları, film gösterimleri, eğlenceler, bazı şirketlerin reklamları, havai fişek gösterileri vs… yapılmıştı. Çine’nin uzun soluklu ilk festivali olan bu organizasyondan sonra uzunca bir süre Çine’de festival düzenlenmemiş, belli bir süre sonra ramazan şenlikleri, yayla şenlikleri ve bazı konserler düzenlenmişti.

Çine’nin yeniden bizim organize ettiğimiz gibi ama bizimkinden daha profesyonel uzun soluklu bir şenliğe ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Örneğin, benim de 2001 senesinde dahil olduğum çok yetenekli amatör tiyatro grubumuz var ve çok güzel bir tiyatro salonumuz var. Bu fırsatı değerlendirip amatör tiyatrolar festivali düzenlenebileceğini düşünüyorum. Tiyatro şenliğini film gösterimleri amatör ve profesyonel müzisyenlerin sahneleri, spor müsabakaları, çeşitli yarışmalar izleyebilir.
Belediyemizden bu anlamda önemli bir atak bekliyorum.

Deve Güreşi Festivali

Çine’nin en önemli festivallerinden bir tanesidir deve güreşi festivalleri. Ancak deve güreşlerine yeteri kadar değer verildiğini düşünmüyorum. En iyi deve güreşleri Selçuk’ta yapılıyor. Selçuk deve güreşlerinin önemi yalnızca katılan develerin en önemli develer olması, şampiyon develerin çağrılması değil, deve güreşi sahasının derli toplu olması, ailelere de uygun olmasıdır.

BBC, National Geographic tarafından yapılan deve güreşleri ile ilgili programların çekimleri genelde Selçuk’ta yapıldı. Bu da Selçuk deve güreşlerinin önemini göstermektedir.

Umarım Çine deve güreşlerine gerekli önem verilir ve Çine’ye yakışır bir deve güreşi sahası inşa edilir. Tabii buna ek olarak da şampiyon develeri ile atmosferiyle, izleyicileriyle, Türkiye’nin en iyi deve güreşleri Çine’de yapılır.

Unutmamak gerekir ki, insanların aylar öncesinden bilet aldığı, izleyebilmek için sıraya girdiği İspanya’daki (acımasızca boğaların öldürüldüğü) boğa güreşleri de yerel kültürdür bizim deve güreşleri de. Bütün olay pazarlayabilmekte.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.