• 23 Temmuz 2013, Salı

Para insanı özgürleştirir mi?

Zengin olmak, istediğin şeyi istediğin zaman alabilmek, istediğin zaman istediğin yere gitmek, hesabını yapmadan rahatça para harcamak; kulağa ne kadar hoş geliyor değil mi? Hatta kendinizi özgür hissetmenizi sağlıyor öyle değil mi? Peki gerçekten para özgürleştirir mi?

Yalnız şunu da eklemek gerekir ki, bir anda zengin olanların bazıları gerçekten önüne çıkan fırsatları doğru değerlendirerek zengin olmuşlardır. İşin doğrusu bu gibi durumlara çamur atmanın gereği yoktur. Tabii şunu da unutmamak gerekir ki “İnsan kendi fırsatını kendi yaratır.”

Peki ya birilerine dalkavukluk yaparak zengin olanlar? O kadar ki sana dokunmak peygambere dokunmak gibi mübarektir diyebilecek cür'eti gösterenler? İşte onlar özgür falan değillerdir. Belki bugün villalarda oturuyor, lüks arabalara biniyor istedikleri gibi para harcayabiliyorlardır. Fakat, unutmamak gerekir ki her haksız çıkışın sonu hak edilen seviyeye geri dönmektir. Zira, çıkış olarak nitelendirilen zenginleşme, kendilerine hükmedenler tarafından suni olarak yaratıldığı için, bu fırsatı ona verenleri peygamber gibi görebilecek kadar saçmalarlar. İşte bu özgürlük değil, bağımlılıktır.

Bu ülkenin parasal hırsları olmayan beyin takımı, hayatlarına müdahale edildiği için, hor görüldükleri için, hakkettikleri gibi davranılmadığı için özgürlük talebinde bulunurken; gerçekten karşı oldukları için değil ama sırf dalkavukluk için karşı çıkanlar, hakkettikleri yere geri dönerken özgürlüklerinin ellerinden alındığını zannedecekler ve o beyin takımından yardım talep edeceklerdir. Şunu unutmasınlar ki, haksız kazançları onların özgürlükleri değildir ve onları kaybetmek özgürlüklerini kaybedecekleri anlamına gelmeyecektir.

Hızlı şekilde para kazanmaya odaklanmış ama uzun yıllar isteyen üretim yatırımlarını ıskalamış olanlar ekonominin kuralı gereği hakkettikleri yere geri dönmeye mecbur kalacaklardır.
Özgürlük; başkasının eliyle, cebiyle ve emeğiyle para kazanıp istediğin gibi yemek değil, kendi hayatını; kimseden icazet almadan ancak başkalarının da sınırlarına girmeden istediğin gibi idame ettirebilmektir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.