• 29 Mayıs 2012, Salı

Avukatlık

Kimileri avukatlığın profesyonel yalancılık olduğunu, kimileri avukatların suçluları bile savunduğunu iddia etmektedir. 

Hiçbir zaman unutmamak gerekir ki avukatlar vekil edenlerdir. Asilin rızası olmadan bir avukatın yalan söylemeye hakkı yoktur. Kaldı ki, avukatını yanıltan bir müvekkilin masum olduğunu düşünmek mümkün değildir.

Avukatların suçluları savunması teknik olarak mümkün değildir. Duruşma sırasında hüküm almamış hiç kimse suçlu değildir. Her zaman verilen örnekten gidersek, “adam herkesin gözünün önünde cinayet işlemişse?” Bu durumda dahi, cinayeti işleyen, sanıktır, hükümlü değildir. Her ne olursa olsun savunma hakkının kutsallığını da unutmamak gerekir.

İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal’ın dediği gibi “savunmanın önemini darda kalınca anlarız aynı hava gibi”. Yani hayatta olduğumuz sürece nefes alırız ama hayasızca ve bilinçsizce havayı kirletmemizden de anlşıldığı üzere bunun çoğu zaman farkına bile varmayız. Fakat havasız kaldığımızda farkına bile varmadığımız havanın ne kadar önemli olduğunu anlarız.

Savunma hakkında da durum aynıdır. Başkalarının savunma hakkına saygı duymuyorsak, kendimizi savunma durumu hasıl olduğunda, engellemelere isyan etmek bizim için bir lüks olacaktır.

Bunun yanısıra, özellikle hacze çıkan avukatlar için acımasız vs... gibi sıfatlar kullanılır. Fakat, borçluda suç aranmaz. Alacaklı olunduğu zaman “aman avukat paramı tahsil et” borçlu olunduğu zaman “aman avukat idare et”. Tekrar hatırlatmak isterim ki, avukat vekil edendir. Asilden aldığı talimat doğrutusunda hareket etmek mecburiyetindedir.

Hukuk fakültesinde öğrenciyken aynı sıraları paylaştığımız bazı hakim ve savcı meslektaşlarımızın, avukatlara karşı hakimlik ve savcılık mesleğini icra ederken takındıkları tavırların yanlış olduğunu, avukatlık mesleğinin yargıdaki sac ayaklarından biri olduğunu hatırlatmak isterim.

Son olarak belirtmek isterim ki, diğer meslek erbapları mesleki hata yaptıklarında para kaybederler, müşteri kaybederler ama avukat sadece bunları kaybetmekle kalmaz, “Ağır Ceza Mahkemesi” nde yargılanabilir. Bu nedenle de avukatın mesleki anlamda yaptığı her işin sorumluluğu da çok ağırdır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.