• 28 Eylül 2011, Çarşamba

Bilinçli Tarım

Albert Einstein bir söyleşide “Alışkanlıklardan vazgeçmek atomu parçalamaktan zordur” demiş.

Bizim tarım üreticileri için söylenmiş gibi geliyor insana.

Her yıl kazanmadığı halde aynı ürünü ekip biçen köylüm bu yıl da tarımdan yeteri kadar para kazanamadı.

Bugünlerde kahve köşelerinin demirbaş cümlesi; “Yatırdığımızın yarısı kadarını bile alamadık” serzenişi.

Biber eker kazanamaz.

Mısır eker kazanamaz.

Yerfıstığı eker kazanamaz.

Bu yıl bir pamuk furyası var; geçmişte yerfıstığı ya da mısır ekenlerin % 40’ı pamuğa yöneldi; geçmişte pamuktan ağzının payını almış olmalarına rağmen. Diğer tarım ürünlerini yetiştirenler kazanamadı, bakalım pamuk üreticisi ne yapacak. Bir aya kadar onun da durumu belli olacak.

Okumayan ve araştırmayan, okuyup araştıranların dediklerini dinlemeyen köylüm dededen kalma bilgilerle tarım yapmayı sürdürmekten vazgeçmediği sürece “kazanamadım” serzenişlerini duymaya devam edeceğiz.

Doğru gübre, doğru ilaç kullanmadıkları, yerinde bakım yapmadıkları için düşük verim alıyorlar. Topraktaki eksiklikleri gidermek için yeni bir şeylere yönelmiyorlar.

Devlet “toprak tahlili yaptırın” diyor. Yaptırıyorlar. Tahlil sonucunda tespit edilen topraktaki eksikleri gidermek için çaba harcamıyorlar. Sonra da Allah’ın İsraillisinin dönümden 2 ton aldığı mısırı ekip 1200 kiloda kalıyorlar ve kahve köşesinde dert yanıyorlar.

İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinin duyarsızlığı da işin içine girince yetersiz verim almayı sürdürüyorlar.

Bütün bu yanlışlar yaşam şekli haline gelince “çiftçinin karnını yarmışlar 40 tane bahar çıkmış” atasözü gerçekliğini korumuş oluyor.

Tarım Bakanlığı denetimli tarım yapılması gerekiyor; tek çözüm bu. Bakanlık devrim niteliğinde kararlar alarak üreticiyi yönlendirmek zorunda. Yani bir çeşit ceza ve ödül yöntemi gerekiyor.

“Senin tarlada şu ve şu ürünler yetişir. Onların dışında bir şey ekmeyeceksin. Teşvikin de şu. Ekmek zorunda olduğun ürün dışında ürün ekersen yetiştirdiğini almıyorum” demeli.

Bu yapılmadığı sürece “inşallah önümüzdeki yıl” teraneleri sürüp gidecek.

Einstein”ın bir sözü daha var: “Aynı şeyi defalarca yapıp farklı sonuç uman kişinin aklından şüphe ederim” demiş ünlü fizikçi.

Özür dilerim.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.