• 5 Ekim 2011, Çarşamba

Yerli Malı

Yerli Malı araba yapma hevesiyle yanım tutuşuyor şu sıralar yöneticiler ve iş adamları. Son zamanlara nereden çıktıysa bu yerli malı furyası.

Yaşıtlarım bilir; eskiden okullarda Yerli Malı Haftası düzenlenirdi. Kendi ürettiğimiz yiyecek ve içecekleri getirir, piknik havasında tüketirdik. Artık yapılmıyor, çünkü tüketecek yerli malımız kalmadı sayılır.

Telefon şirketlerinin, limanların, araç muayenenin, garajların, bankaların, elektriğin, ilacın, radyo ve televizyonların, sahildeki toprakların satıldığı ülkede yerli malı araba çığırtkanlığı hiç de samimi gelmiyor insana.

Ekonomimize ne kadar hâkimiz o bile tartışılır. Borsanın yüzde kaçı yabancı girişimcilerin elinde belli değil.

Akdeniz’de gemimize saldıran İsrail geldi Kuşadası Limanını aldı.

Dünyaya bizi soykırımcı diye tanıtmaya çalışan Ermenistan Petkim’i aldı.

Petrolü ABD – İngiltere – İsrail kıskacına bıraktık.

Bütün bunları yaptıktan, yapılmasına izin verdikten sonra Yerli Malı araba üretiminden söz edip Türk Milleti ile dalga geçiyorlar.
Ne hale geldik?

Her şeyimizi bir bir kaybediyoruz.

Rus ajanlar dünya kenti İstanbul’un göbeğinde Çeçenleri katlediyor, seyirci kalıyoruz.

Alman ajanlar Güneydoğu’da Kürt Halkını kışkırtıyor, seyirci kalıyoruz.

PKK her gün askerlerimizi şehit ediyor, öğretmenlerimizi, mühendislerimizi kaçırıp bölgeye hâkim olduklarını dünyaya inandırmaya çalışıyor, seyirci kalıyoruz.

20 yıl kadar önce ekonomisiyle kendine yeten 7 dünya ülkesinden biriydik; şimdi mısırımızı, buğdayımızı, her şeyimizi dışarıdan alıyoruz.

Bütün bunları bir kenara bırakıp kendi otomobilimizi yapmak için start vermenin sevincini yaşatmaya çalışıyorlar. Çocuk kandırır gibi dalga geçiyorlar.

Biz yerli malı araba yapmaya çalışacağımıza mevcut üretici firmaları korumak ve kurtarmak için köklü tedbirler almalıyız. Almalıyız ki içinden çıkılamayacak derecede krizler yaşayıp yabancı sermayeye kaptırmasınlar fabrikalarını.

Kaldı ki küresel ekonomide artık yerli malı diye bir şeyin kalmadığını herkes biliyor. Dünya devi firmalar fason üretimle yapıyor yaptığını. Uçak, televizyon, buzdolabı, bilgisayar fabrikaları dünyanın çeşitli devletlerinin yaptığı parçaları toplayıp kendi markası olarak satıyor. O nedenle Çin ekonomisi kurşun hızıyla gelişiyor.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.