• 24 Aralık 2012, Pazartesi

Kültür ve Tabiat Varlıklarımız

1995 yılında; “Kaçırılan tarih yitirilen geçmiştir” diye bir yazı yazmıştım. Yazıda, anıtsal eserlerimizi koruyamadığımızı; tarihi eserlerin yurt dışına kaçırılmasını önlemek için gerekli olan yasanın yeterli olmadığını; kaçırılan eserlerin Anadolu’nun geçmişini karattığını yazmıştım. Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü bir teşekkür yazısı göndermişti. 

Kültür ve Tabiat Varlıklarını koruma kanunu var: 2863 sayılı bu yasa gerçekten de paşa bir yasadır. Kültürel ve tarihi mirasımızın yurt dışına kaçırılmasını bırakın yerinden oynatılmasına bile izin vermez. Ceza maddeleri çok çetin ve ağırdır. Okusanız bir antik kentin sınırları içinde dolaşmaya korkarsınız.

Bilmeyenin, ilgi alanına girmeyenin ‘Allahın Taşları’ dediği tarihi varlıklarımızı gerçekten de koruyamadığımızı herkes biliyor. Ahkâm kesmenin anlamı yok. Lafla peynir gemisi yürütmeye çalışıyoruz. Dediğimiz ayrı, yaptığımız ayrı.

Yeni Yıl yaklaşırken bir Yılbaşı telaşı sardı yine.

Bağlı olarak da Noel Baba (Aziz Nikolas) adı dolaşmaya başladı ortalık yerde.

Yıl boyunca, doğup büyüdüğü, yaşayıp öldüğü yerde bile ciddiye alınmayan bu Azizin kemikleri 1087’de İtalya’nın Bari kentine kaçırılmış. Her yıl o kentte Noel Baba’nın kemiklerinin getirildiği günün şerefine şenlikler düzenlenir. Bu yıl düzenlenen şenliklerden birkaç kare görmüştüm: Yüzlerce yat denizde kortej yapıyor, İtalyan Hava Kuvvetlerine ait bir sürü uçak da havada gösteri yapıyordu. Binlerce Barili de bin bir renk kıyafetler içinde eğleniyordu.

Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çelik Vatikan’dan Aziz Nikolas’ın kemiklerinin iadesini istemiş.

Yapmayın Hocam.

Aziz’in Demre’deki Kilisesi bile yeter bize. Onun reklamını ve tanıtımını bile yapamıyoruz biz. Ne yapacaksınız kemiklerini?

Söyledikleriyle yaptıkları birbirini tutmayan yöneticilerimizin Aziz Nikolas’ın kemiklerine ihtiyacı yok. Onlara, elimizin altında olan kültür ve tabiat varlıklarının değerini anlatmamız gerekiyor.

Biz Selçukluların bize bıraktığı mirası bile korumaktan aciziz.
Eskiçine’deki Ahi İbrahim Türbesi yıkılmak üzere, yazmıştım.
Kimsenin umurunda değil.

Noel Baba’nın kemiklerini buraya getirip çürümeye mi terk edeceğiz?
Bırakın yerinde kalsın ve adam gibi korunsun.

Hem, boş verin bu Hıristiyan işi bırakıtları :( Kendimizin olanlar bile çok geliyor bize.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.