• 29 Aralık 2011, Perşembe

Çiğdem

Çocukluğumda çokça dinlediğim bir şarkı vardı;

Çiğdem çiçek açmış teskere yakın,
Yeşiller giy artık yollara bakın,
Sevdiğim kendini nazardan sakın,
Seni düşte dördüm hayra yor diyor.
 Ya da Aşık Veysel’in dediği gibi;
Çiğdem derki be âlâyım
Yiğit başına belayım
Hepsinden ben âlâyım
Benden âlâ çiçek var mı?

Soğuğa gülen soğuktan korkmayan bir güzeldir çiğdem. Ama siz sakın bütün çiğdemleri bir sanmayın, nazlı ve narin olanlar baharda açar çiçeklerini. Güçlü ve narin olanlarsa sonbahar sonunda açar. Her gün biraz daha yaklaşan kışa karşı içimizi ısıtacak güz çiğdemleriyle karşılamaya ne dersiniz?

 Süsengiller ailesinde 80 kadar cinsi bulunan çok yıllık bir bitki türüdür. Çiğdem yumrulu otsu ve oldukça dayanıklıdır. Kadehe benzeyen çok güzel çiçek çıkar. Çiçekleri farklı renklerde olabilir. Sarı, Mor, Beyaz, çokça rastlanan renklerdir. Kılıç şeklindeki yapraklarının ortasında genellikle beyaz bir çizgi vardır.

Yetiştirmeye Gelince:

 Bahçede soğandan yetiştirmek istiyorsanız, Ağustos-Eylül aylarında dikim yapmalıydınız. Bu günlerde fidanlıklardan bulabilirsiniz.
 Soğandan yetiştiremedim diye üzülmeyin. Sizde baharda açacak çiğdemlerinizi şimdi dikmeye başlayın. Toprağı 10 cm kadar kazın soğanların sivri kısımları yukarı gelecek şekilde çukura yerleştirin yoksa çiçek açmaz. Birden fazla soğan dikecekseniz, tabi ki dikeceksiniz aralarında 8-10 cm boşluk bırakınız. Dikim bu kadar basit.
 Eğer saksıda yetiştiririm diyorsanız geçirgen olması şartıyla her toprakta yetişir. Suyu çok sever, susuz bırakmayın. Türleri arasında soğuğu en çok safran ve dilber çiğdem sever. Çiçekleri solduktan sonra yumruları bölerek serin ve kuru yerlerde bir sonraki yıla karda saklayın.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.