• 22 Haziran 2012, Cuma

Haseki Küpesi

Çarpıcı çiçekleriyle bahçelerin vazgeçilmezleri arasında yer alan çiçeğimiz Otra Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’da yaygın olarak bulunur. Doğal olarak yetişen 30 türü vardır. Ülkemizde Anadolu’nun iç kesimlerinde doğal olarak yetişir. Nisan ayından Haziran ayının sonuna kadar çiçeklidir.
Çiçeğimizin Çanak yaprak sayısı 5 tanedir ve bazen renklidir. Beş adet de taç yaprağı vardır. Daha çok mavi renkli olan taç yaprakları sarı, kırmızı ve beyaz olabilir.

İki ya da üç parçalıdır. Çiçeğimiz her türlü yumuşak yapılı organik maddece zengin toprakta yetişir. Fakat tınlı, kumlu toprakları daha çok sever. Kökten ayırma, yan sürgünlerden çoğaltma ya da tohumla üretebilirsiniz. Kökten ayırma ve yan sürgünlerden çoğaltırken tek tek küçük saksılara dikin, bunları mart, nisan aylarında yapın. Bunlar aynı yıl içinde çiçeklenecektir. Ama tohumla üretecekseniz bir yıl beklemeniz gerekecektir. Tohum ekimi ilkbahar aylarında yapılır. Hazırladığınız yere tohumlarınız serpiştirin, örtecek kadar kapak verin ve hafifçe bastırın iki üç hafta içinde çimlenecektir.
Bunları 2-3 yapraklı olunca şaşırtabilirsiniz. Şaşırtırken de gerçek yerlerine dikerken de dikkatli olun. Kuvvetli bir kök sistemi vardır. Güneşli ve yarı gölge alanları sever. Özellikle çiçek bordürlerin çok değişi bir hava katar.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.