• 22 Eylül 2012, Cumartesi

Tarçın

Kışın yaklaştığı şu günlerde içinizi ısıtacak bir baharattan ve ağacından bahsedeceğim. Sıcacık salep içeceksiniz hiç tarçınsız olur mu? Ya sofradaki o nefis tatlı tarçınsız düşünülebilinir mi?

Gelin önce ağacımızı tanıyalım. 200 türü olan bir ağaçtır, tarçın. Asya’nın sıcak bölgelerinde, Malezya ve Avusturalya da doğal olarak yetişir. Günümüzde ise Seylan, Vietnam ve Çin’de de yetiştirilmektedir. Ve en lezzetli kabuklar bu ülkelerdeki ağaçlardan elde edilmektedir.
Sık dallı olan ağacımızın filizleri kırmızı renklidir. Çiçekleri beyaz yada sarı meyveleri ise ince saplar üzerinde minik palamut biçimindedir. Güçlü kokusu içecek ve yiyeceklere verdiği tatla dünyanın her yerinde çok eski çağlardan beri kullanılmaktadır. Başlarda da söylediğimiz gibi bize ulaşan kısmı ağacımızın sadece kabuklarıdır.

Tarçının iyi faydalarına gelince: Soğuk algınlığına iyi gelir. Uyarıcıdır. Bu nedenle halsizliğe faydalıdır. Kaynar suya atılan ve beş dakika demlenen kabukla hazırlanmış çayı çok hızla kana karıştığından bağışıklık sistemini güçlendirir. Yaklaşmakta olan kış günlerinde bir kaşık bal katılmış tarçın çayının size vereceği keyfin yanı sıra tüm vücudunuzda direnci artırır. Siyah çay, tarçın kabuğu, kakule, karanfil tanesi ve balla hazırlanan karışımın iyi bir afrodizyak olduğunu hatırlatayım.

Dipnot: Tarçını kabuğuyla satın alın ve kullanacağınız zaman öğütün. Toz şeklinde ve özellikle açıkta satılan tarçınların kokusundan başka hiçbir özelliği yoktur. Şunu da unutmayın tarçın yağının gerçeği kabuk ve yapraklarından elde edilir ve kozmetik sanayinde kullanılır. Hele kremiyle yapılan masajlar insanı yeni doğmuş hissi verir. Bol tarçınlı kış günleri…

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.