• 28 Ekim 2011, Cuma

Karanfil

Türkçe de Kürtçe de, Ermenice de ölüm demektir Karanfil.

Bu çiçeğe neden bu ölüm yakıştırıldı bilmem.

Belki tabutlara konduğundan, belki de faili meçhul cinayet alanlarına atıldığından belki de kırmızı renklisinin kanı çağrıştırdığından ama ne olursa olsun bir çiçeğe bu yakıştırmaya karşıyım.

Karanfil yetiştirilmesi en basit çiçeklerden birisidir.

Türlü renkleri mevcuttur. Hatta günümüzde kesme çiçekçilikte önemli bir pazara da sahiptir. Bu kesme çiçek diye adlandırdığımız karanfiller gösterişlidir, ama kokmaz.

Siz eğer ben karanfil kokusuna bayılırım diyorsanız yerel karanfil dediğimiz delice karanfillerden alın ya da yetiştirin. Evinizin balkonu varsa ya da pencerenizde yer varsa koyun karanfil saksılarına hem herkes dönüp baksın hem de eviniz mis gibi koksun.

Gelin şimdi de karanfil yetiştirmenin püf noktalarını görelim.

Yapacağınız iş çok basit. Önce orta boy bir saksıya toprak ve hayvan gübresi karışımını; torfi toprak karışımı da olabilir saksıya doldurun. Hafifçe bastırarak toprağı düzeltin sonra karanfil tohumlarını saksıya serpiştirin üstüne de saksıya koyduğunuz topraktan çok ince bir tabaka (attığınız tohum kalınlığı) atın. Tekrar hafifçe bastırarak düzeltin.

Düzenli bir sulamayla en geç on gün içinde tohumlarınız filizlenecektir. 4-5 santim olunca veya küçük saksılara alabilirsiniz.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.