• 23 Aralık 2011, Cuma

Zeytin

Zeytinin ilk defa ülkemizin doğu Akdeniz bölümü ile Suriye de kültüre alındığı düşünülmektedir. Yunan  mitolojisinde ise zeytinin tanrıçası ATHENA’nın  Atina kentine isim vermesi  zeytinin  Ege veya Yunanistan dan yayılmış  olabileceği  ihtimalini de kuvvetlendirir, ATHENA antik mitolojide   GÖKGÖZLÜ  olarak anılır. Zeytin meyvesi olgunlaşma öncesinde gök mor rengindedir, günümüzde – gözünün yağını yerim - zeytin gözlüm – deyimlerinin Athena’nın gözü ile ilişkisi olduğu sanılmaktadır.

Anadolu’da Athena tapkı alanları  ve  tapınakları  zeytin ağacının  yetiştiği  bölgelerde  kurulmuşlardır  Şanlıurfa da bronz  çağına ait  bir yerleşim bölgesinin adının ADENA  olduğu  ve günümüz ADANA sının  kökeninde yine bronz çağındaki  LUVİ tanrıçası –atha- olduğu görülecektir, zeytinin meyve vermesi için  belli bir zamanın  geçmesi de göçebe toplumların yerleşik düzene geçmesinde önemli bir rolü vardır ,zeytin meyvesi dünyanın en değerli meyvesidir  ve zengin  yağ miktarı nedeniyle çok besleyicidir  ,zeytin yağı binlerce yıldan  halk ilacı olarak da kullanılmaktadır  Hititler  zeytine  ZERTUM derlerdi hatta ülkesinde zeytinyağı  lamba  ve  meşalelerin  yakılmasında da  kullanılırdı, zeytin   emek ve sabrın  ürünüdür  zeytin  ağacı  ve zeytinyağı  iyilik soyluluk  azmin sembolüdür.

PAGAN inançlarında da törenlerde tanrılara zeytin meyvesi sunulurdu, mısır piramitleri ve yunan tapınakları zeytin yağının ışığıyla aydınlatılırdı zeytin ağacı öylesine kutsaldır ki tapınakları aydınlatacak zeytinyağı ağacının yetiştirilmesinde ve meyvelerin toplanmasında bekaret yemini etmiş genç kız ve erkeklerden başkası çalışamazdı, APOLLON ve ARTEMİS’i doğuran LETO’nun yaptığı gibi  tanrıçalar  çocuklarını  hep zeytin ağacının altında doğururlardı, antik çağ filozofları okullarını zeytin bahçelerinde  kurarlardı, Antik yunandaki  felsefe merkezlerine  bakıldığında hemen hemen tamamı zeytin yetişen Athena  tapınaklarının  olduğu  kent ve bölgelerde kurulduğu  görülecektir –MİLET-ATİNA –EFES-İZMİR—gibi…

Günümüz Anadolu’sunda büyüyü etkisiz hale getirmek için zeytin dalı evin bir köşesine konur. Zeytin dalı ayrıca nazara karşı da kullanılır. Ege bölgesinde birine gönlünü kaptıranlar 40 zeytin yaprağının üstüne sevdiğinin annesinin ismini yazar, dua okur, yaprakları bir tasın içine koyar ve birer birer ateşe atar. Kuzey Kıbrıs’ın bazı kesimlerinde de tütsü olarak kullanılmaktadır. Ev kadınları veya kızlar misafirleri zeytin yapraklarıyla tütsülerler.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.