• 20 Ocak 2012, Cuma

Ağaçların transplantasyonu

Ağaç transplantasyonu, bir ağacın çeşitli amaçlarla bulunduğu yerden uygun bir şekilde çıkarılıp istenen başka bir yere nakledilerek dikilmesi işlemidir.

- Çocukluğumun ve gençliğimin ilk yılları köyde geçti. Sık sık ağaç dikerdik. Bazen de ağaçların özellikle zeytin ağaçlarının yerlerini değiştirirdik. Babam; oğlum yanık taraflarını güneye çevir derdi. Ben bunu neden söylediğini uzun yıllar sonra Çine Belediyesi Parklar ve Bahçeler Müdürlüğü’nde çalışırken anladım. Evet, ağaç nakletmek çok ciddi bir işti ve bilinçli bir şekilde yapılması gerekliydi.

- Taşınacak ağaçlar bu amaçla bitki yetiştiren fidanlıklardan, herhangi bir ağaçlık alandan veya ormanlık ve koruluk alanlardan sağlanır.

- Her ağaç türünü aynı başarıyla taşımak mümkün değildir. Genel bir kural olarak yüzeysel kök sistemine sahip ağaçlar, kazık kök sistemine sahip ağaçlardan daha kolay taşınır.
- Dış budak, Karaağaç, Kavak, Söğüt, Mazı, Servi, Palmiye gibi ağaçlar başarıyla taşınan ağaç türleridir.

- Kayalık alanlarda ya da kumlu topraklarda yaşayan bir ağacı taşımak için kökleri taşıyacak –KÖK BALYASI- yapmak imkansızdır.

- Yapraklarını döken ağaçlar yapraksız olduğu dönemlerde taşınmalıdır. Herdem yeşil ağaçlar ise EKİM-KASIM- aylarında ya da ilkbaharda taşınmalıdır.

- Ayrıca kökler üzerindeki mikro organizmaların güneş nadyasyonundan zarar görmeleri için; güneşsiz gün ve saatlerde yapılmalıdır.

- Taşıma ön hazırlıklarından sonra sıra sağlam bir kök balyası oluşturmaya gelmiştir.

Bu balya kökleri saran toprağın dağılmaması içindir. Balya büyüklüğüne gelince 15 cm çapındaki bir ağaç için kök balyası en az 160 cm çapında 85-90 cm yüksekliğinde olmalıdır.
-Her dem yeşil ağaçlarda balya çapı daha küçük fakat yüksekliği daha fazla olmalıdır. Ağaç eski yerinde hangi konumdaysa yeni yerinde de aynı konumda olmalıdır ve aynı kök boğazı toprağında olmalıdır. Taşıdığınız ağacın desteklenmesi ve sarılması unutulmamalıdır.

-Her dem yeşil ağaçlarda sonbaharda taşınanlar taşındıkları yerde köklerinin üstüne mutlaka saman, yaprak çürüğü, ya da iyice yanmış hayvan gübresini mutlaka koyun.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.