• 20 Nisan 2012, Cuma

Frezya (Mis Sümbülü)

Frezya (freesia sp.) baharın ilk konuklarındandır. Çiçeğimiz yumrulu ya da rizomlu bir bitkidir. Ayrıca tohum yapan cinslerinin tohumunu da kullanabilirsiniz. Eğer tohumdan üretirim diyorsanız tohumları 1 gün suda bekletin. İster tohumla ister yumruyla dikeceğiniz frezyaların saksısını veya yere dikecekseniz ilk toprağını hazırlayın. Bu toprak biraz torf biraz saksı toprağı biraz kaba kum biraz da kireç taşı tozu olsun. Bu karışımı saksılarınıza veya hazırladığınız frezya tarhına koyun.

Tohum ekecekseniz tohumun kendi kalınlığı kadar kapak verin. Eğer yumruları kullanacaksanız toprak içinde kalacak şekilde hafifçe parmakla bastırın ve çiçekleriniz çıkana kadar toprakları sürekli nemli kalsın. Frezya güneşli ve kuytu yerleri çok sever. Eğer saksıda ise günde en az 4 saat güneş gösterin çünkü buna ihtiyaç duyar.

Çiçeğimiz renk ve koku zenginidir. Çiçeğimiz saksıda bahçede kullanıldığı gibi kesme çiçekçilikte de kullanılır. Çiçeğimiz gündüz 20-22 gece ise 13-16 derece sıcaklık ister. Düzenli sulayın ama yapraklar solmaya başladığında suyu kesin ve daha sonra topraktaki yumruları ve tohumları toplayın serin, kuru bir ortamda bir sonraki yıla saklayın.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.