• 6 Ekim 2011, Perşembe

Defne Yaprakları

Benim çocukluğum da parfümlü çamaşır deterjanları yoktu ama yine de çamaşırlarımız misler gibi kokardı. ‘Anne bu neyin kokusu?’ diye sorduğum da, çamaşır sandığına “Teknel” koyduğunu söylerdi.

Bu bazen tehnel diye de söylenir. Kış ayları için hazırlandığımız incirlerin arasına da Teknel yaprağı koyardık, hatta o yıllar da çok meşhur olan Leğne(Yatağan-Turgutreis) beldesi sabununda teknel kullanıldığını çok sonraları öğrendim.

Artık ağacımıza Teknel demiyelim bu günkü adını kullanalım;

Mitolojide tanrı apollon peri kızı Daphneyi elde etmek istediğinde peri kızı ondan kurtulmaya çalışmış kurtulamayacağını anlayınca Toprak anadan yardım istemiş. Toprak ana da onu Defne ağacına dönüştürmüştür.

Apollanda değerli kahramanların, sanatçıların ve önemli kişilerin başlarında defneyaprakları takmalarını istemiştir. Antik yunan ve Roma da önemli kişiler başlarına defne yapraklarından taç takardı.

Türkçe deki Defne sözcüğü antik çağlardan Tanrıya  ulaşma ve öteki aleme geçiş aracıydı. Osmanlı döneminde efe ve zeybekler bu ağaca Teknel derlerdi.

Bu ağaç ölümün olduğu kadar bedeli ölüm olsa bile vefakarlığın da sembolüdür. Efenin yanına kızan(Genç Erkek) kabul edilmek için sabah’ın ilk işiklarında Defne ağacının altında. Tören yapılır ve silahlar bu ağaca asılırdı.

Tören sonunda efe yatağan’ını(Hançer) Defne ağacına saplar ve kız anına sözünde durmayanın şu yatağan böğrüne bastın mı? Diye sorar, kızan ‘evet’ derse efenin bölüğüne dâhil oluru.

Defne ağacı Anadolu da halk ilaçları yapımında kullanılır. Roma döneminin Adanalı hekimi “Dioscorides” Defneyapraklarını mide ve ağız yaraları, iltihap ve akrep sokmalarında kullanılmıştır. Yaprakların öz suyu Antiseptik olup karın ağrısı, romatizma, adele uyuşması’nda ağrı kesici olarak olarak kullanılmıştır. Ayrıca soğuk algınlığı, şeker, uyuz, çıban, öksürük, ülser hastalığında kullanılmıştır. Antalya’nın kale ilçesinde ise kabukları soyularak nazarlık yapılmaktadır. Belki nazara da iyi gelmektedir.

Günümüzde Defneyaprakları kurutulup baharat olarak kullanılmaktadır.

Defneyaprakları özellikle balık yemeklerinde tercih edilir.

Defne yağı kalitelidir bu yüzden kozmetik ve sabun sanayinde kullanılır.

Anadolu’nun mağrur kızı DEFNE bir ideale adanmış yaşamların sembolü savaşçıların ise baş tacıdır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.