• 27 Ocak 2012, Cuma

Kasımpatı

Sonbaharın en dayanıklı en bol renkli çiçeğidir; kasımpatı. Bodur ve boylu türleri vardır. Boylularına destek vermek gerekebilir. Anavatanı Çin ve Japonya’dır ama en güzel yetiştirdiği ve en çok sevildiği yer bizim memleketimizdir.

Soğuğa dayanıklı ve serinliği seven çiçeğimiz saksıda da bahçede de yetiştirilebilir. Bahçede yetiştirilecekse gübre takviyesi ister. Pembe, mavi, beyaz, sarıçiçekleri yaz sonunda açmaya başlar ve aralık sonuna kadar devam eder.

Çiçekleri; Ponpon, Papatya, Yıldız ve Anemon şeklindedir. Mevsimlik ya da ömürlük olmak üzere 20 ye yakın çeşidi vardır.

Bahçede yetişecekse bol güneşli ve rüzgâr almayan yerlerde yetişmeyi sever. Kuytu ama güneşli alanlarda daha coşkulu açar.

Eğer içerde saksıda yetiştirecekseniz aydınlık alanları tercih ediniz. Çiçeğimiz solduktan sonra toprak seviyesinden 10-15 cm yukarıdan kesmelisiniz.

Üretime gelince; tohumlu, çelikle ve kökten ayırma yöntemiyle çoğaltabilirsiniz. Tohumlu üretimde tohumları martta ekiniz fide haline gelince küçük saksılara veya poşetlere alınız 10 cm boyuna gelince yerlerine dikiniz. Çelikle üretim pek rağbet edilmez. Kökten ayırma yöntemiyle çoğaltmak daha uygundur. Kökten ayırmada ayırdığınız fideleri uygun büyüklükteki poşet ya da saksılara dikiniz. Bu fidelerinizi aynı yıl içinde esas yerlerine dikebilirsiniz.

Not: Çiçeğimize “Kırizantem” de diyebilirsiniz.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.