• 23 Eylül 2011, Cuma

Dağlarından Yağ Ovalarından Bal Akar

Bu söz yıllar önce aydınımız için söylenmiştir.

Dağlarından akan yağlardan değil, ovalarından akan baldan, türkülere de konu olmuş incir ağacından bahsedeceğiz.

İncir ağacı hemen hemen her dinde mistik bir ağaç olmuştur. Âdem ile havanın incir yaprağı ile örtünmüş olmasının da payı mutlaka vardır. İncir ağacı her zaman doğurganlığın ve üremenin sembolü olmuştur.

Geçen yıllarda ilimizdeki incir enstitüsünde 40’ın üzerinde cinsinin tescilli yapılmıştır. Ağacımız toprak seçmez ama besin maddeleri bakımından zengin topraktan çok hoşlanır.

Ilıman iklim bitkisidir. Bahçenizde kolayca yetiştirebilirsiniz. Hoş, siz istemeseniz de size gelebilir. İncir meyvesini kuşlarda çok sevdiği için bahçenizde her an bir incir fidanı çıkabilir.

Hızlı büyür hatta bu yüzden eve yakın değil de bahçenizin en sonlarına dikin. Aşırı budama ağacın uzamasını engeller. Kökleri uzundur toprak altında geniş yer kaplar, kökleri yüzlerce metreye kadar uzanır. Bu kök sistemi duvarları yıkabilecek kadar kuvvetlidir.

8-10 metreye boylanan ağacın odunu yumuşaktır. İncir fidanını 4 mevsim dikebilirsiniz. Fidanınızı dikerken fidan boyunun iki katı boyunda ve genişliğinde bir çukur açın, içine hayvan gübresi ve dere kumu karışımı koyun ve daha sonra orman toprağı ile fidanınızı sıkıca gömün. Dalları kırılgan olduğu için destek verin ve mutlaka can suyu verin.

“Kendim çelikten yetiştiririm” diyorsanız 3-4 göz kestiğiniz çelikleri, bunlar uç sürgünlerinden olursa daha iyi olur. Bunları daha önceden hazırladığınız torba ya da saksılara iki gözü toprakta kalacak şekilde dikin, bir yıl sonra fidanınız hazır olacaktır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.