• 25 Mayıs 2012, Cuma

Oya Ağacı

Oya gibi işledim, oya gibi güzel, yazması oyalı…

Bu sözleri kim bilir kaç kez duydunuz. Oya sözcüğü güzelliği güzelleri ifade eder. Bizim ağacımız soya ağacı da güzel mi güzel, alımlı mı alımlıdır. Ama güzel olduğu kadar da alçak gönüllüdür. Sizi fazla yormadan tüm güzelliğini sergiler.

Üretimi çok kolaydır Oya’nın. Tohumdan da yetişir, çelikten de… Tohum uzun zaman alacağından çelikle üretim daha çok tercih edilir. Çelikle üretim için baharda çıkan dip sürgünlerinden ayırıp suda bekletin, köklenmeye başlayınca tüplere ya da küçük saksılara alın. Büyümesi çok zaman alsa da güzelliği bu beklemeye değer.

Akdeniz iklimini çok seven çiçeğimiz toprak seçmez. Ama gölgeyi de sevmez. Çiçekleri yaz ortasında açmaya başlar. Kırmızı, beyaz, mor çeşitleri olsa da genellikle pembe renklidir. Gövdesi de çok güzeldir ve soyuldukça daha da güzelleşir.

Yaprakları sonbaharda renk değişimine uğrar. Turuncu sarı renge dönen yapraklar size çok güzel bir sonbahar yaşatır. Çiçeğimizi sonbaharda budayınız ve küf hastalığına karşı kontrol altında tutunuz. Gerekirse ilaçlayınız.

Çiçeğimiz çok soğuktan hoşlanmaz ama kışın kar yağışına dayanabilir. Yeter ki siz hemen çıkıp karlarını silkeleyin.  Kar, ağacımızın üstünde donmasın. Çiçeğimiz nazlı değildir desek de siz yine de ona özen gösterin çok sevinecek daha güzel açacaktır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.