• 6 Ocak 2012, Cuma

Sakız Ağacı

Göz yaşım kristal benim sakız ağacı derler bana

- Mastic, Chios, Pistacia lentincus…

Tarihi yüzyıllar öncesine dayanan sakız ağacının farklı dillerdeki isimleri. Reçinesi antik çağlardan bu yana hastalara şifa olan bu ağaç ferahlık veren hoş aromasıyla hem güzellik reçetelerinin hem de mutfakların baş tacı olmuştur.

Dünyadaki en  iyi örnekleri Çeşmede ve Yunanistan’ın sakız adasında yetişmektedir ve geçmişten günümüze değerli bir mirastır.

- Sütlülere, tatlılara, kurabiyelere, kahvelere, likörlere, hatta zeytin yağlı ve etli yemeklere, parfümlere, diş macunlarına eşsiz bir aroma veren damla sakızı Yunanistan’ın sakız adasından ithal edilmektedir.

- Bugün çeşme Alaçatı’daki tek sakız ağacı bahçesi 200 yıllık ağaçlarıyla 1995 yılında Anıtlar Kurulu kararıyla koruma altına alınmıştır.

- Sakız ağacı yetiştirmek biraz zahmetli bir iş ama bir kere toprağa tutunduğunda da kolay kolay yok olmuyor. 20-25 metreyi bulan kökleriyle hem susuzluğa dayanıklı hem de zara gördüğünde kendini kolayca yenileyebiliyor.

Sakız ağacı yapraklarından El ve Vücuttaki yaralar için merhem yapılıyor. Sakızdan elde edilen esans hem kozmetik endüstrisinde hem de aroma terapi alanında yaygın olarak kullanılıyor. Ağız kokularını yok eden sakızın lokumu, dondurması, reçeli, şekeri, muhallebisi, kurabiyesi, şarabı bir de mastika denilen rakısı var. Son zamanlarda sakızlı Türk kahvesi de oldukça revaçta.

İlk çağlarda kuduz, yılan sokması, mide rahatsızlıkları, bağırsak ve akciğer hastalıklarına karşı kullanılmıştır. Günümüzde kan basıncının dengelemek, kolesterol ve şeker hastalıkları, kanser, siroz tedavisinde bile kullanıla biliyor.

ÜRETİM

Tohum, Çelik ya da aşı yoluyla üretebilirsiniz. Sakız ağacı dikildikten 7-8 yıl sonra ürün vermeye başlar. Nisan-Mayıs ayları arasında yeşil renkte çiçekler açar 1-3 metre hata benzeyen 5-6 metreye kadar dayana bilen sık dallı çalı görünümünde bir ağaç türüdür ve kış aylarında yapraklarını dökmez.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.