• 9 Şubat 2012, Perşembe

Süsen (İrin)

O süsen o sümbül – o gül o bağındır.

O inci o mercan – beyaz gerdanındır.

Diye başlayan bir türkümüz vardır. Belki duydunuz belki duymadınız. Bu türküdeki süsen soğanlı bitkiler ailesindendir. Kireçli ve geçirgen topraklarda mutlu olur. Toprağı sürekli nemli kalsın, yaz aylarında suya olan ihtiyacı artacağından daha çok sulayın.
Çiçeğimiz adını mitolojideki gökkuşağı tanrısı iristen almıştır. Bu yüzden dikildiği yere mutluluk getirdiğine inanılır.

Soğanlı bir bitki olduğundan dünyada yaklaşık 250 türü vardır. Ülkemizde 20 dolayında doğa türü var. Bol güneşli alanları sever.

Kanaatkar bir bitki olduğundan yetiştirmesi oldukça kolaydır. Bahar sonunda çiçekleri bittikten sonra kökten ayırmayla çoğaltabileceğiniz gibi büyük marketlerden alacağınız soğanları ile de üretim yapabilirsiniz. Bu iş için en uygun ay Nisan’dır.

Eğer saksıda yetiştirmek istiyorsanız saksılarınızı 2 yılda bir sıcakların başladığı günlerde yapın.
Bahçenizde yetiştirecekseniz de iki yılda bir sökün köklerindeki saçakları kesip tekrar dikin. Çünkü soğanlı bitkilerin tümü bu işlemi sever. Eğer yapmazsanız çiçeklenme azalır hatta hiç açmayabilir.

Çiçeğimiz türlerine göre farklılık gösterse de yaz aylarında çiçeklenir. Kış aylarında çiçeklerini döker ve dinlenme dönemine girer. Çok değişik renklerde çiçekler açar, ama daha çok mor, beyaz, sarı, pembe tonlardaki çiçekleri 5-15 cm uzunluğundadır ve gövdenin ucunda yer alır. Çok sıcak ve çok soğuktan etkilenir. Bu da bitkinin çiçek v e köklerine zarar verir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.