• 29 Haziran 2012, Cuma

Sıklamen

Çocukluğum ve ilk gençlik yıllarım köyde geçti ve doğal olarak köydeki ilkokula gittim. Bizim arada bir baskı resim dersi vardı. Bunun için evlerden patates getirmemizi isterdi öğretmenimiz ama o zamanlar köylerde patates yetiştirilmediği gibi çok sık ilçeye pazara gelinmiyor ve patatesi annemden alabilmek de zor oluyordu.

Bir gün öğretmenimiz gene patates getirmemizi istedi. Ne yapayım ne yapayım diye düşünürken babam tarlaya gönderdi. Tarlaya vardığımda çalının dibinde mor mor çiçeklerle topa benzeyen bir yumru gördüm Evet! baskı resimlerini bununla yapabilirdim ve bilinçsizce onlarca sıklameni katlettiğimi yıllar sonra bir markette küçük bir saksıdaki sıklamenin 18 TL olduğunu görünce anladım.

Sıklamen yetiştirmek öyle sanıldığı gibi zor değildir ama sıklamen yumrusunu bulmak oldukça zordur. Eğer bulabildiyseniz yumruları saksınız küçükse birer tane büyükse üçer tane gömün ve düzenli sulayın, Şubat’ın sonunda ektiğiniz yumrular Nisan’da çiçeklenecektir. Doğal ortam da yetişenler mor çiçekli olur ama ıslah edilmiş türleri sarı, kırmızı, beyaz olabilir.

Sizi bilmem ama ben bundan sonra kırlarda gezerken gördüğüm her çiçeği dikkatle inceleyeceğim.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.