• 2 Ocak 2013, Çarşamba

Çalı Funda (Erica )

Küçük pembe çiçekleriyle havalı bir çiçektir. Funda pembe dedik ama mor, kırmızı da olabilir. Ayrıca ( pembe- beyaz ) ( mor-pembe ) de olabilir. Çiçeğimiz fazla toprak seçmez bu konuda kanaatkardır. Çok kireçli olmamak koşuluyla her türlü toprakta yetişir. Fakat en iyi geçirgen ve asitli toprakları sever.

Temmuz – Eylül ayları arasında yarı odunsu çeliklerden 5-8 santim olarak kestiğiniz çelikleri yapraklarından ayıklayın. Kum üretim forfu ve asitli toprak karışımı olarak hazırladığınız karışıma çeliklerinizi dikin. İlkbaharda daldırma ( göleme ) yoluyla da çoğaltabilirsiniz. Bakımına gelince; çok su istemez kızın güneşte sulamamaya özen gösterin. Gübrelemenize gerek yoktur. Yaşlı ve odunsulaşmaya elverişli olan fundalara gençleştirme budaması uygulayın. Güneşli alanlarda yetişmek ister. Kış aylarında yapraklarını dökmeyen hem de yeşil bir bitkidir. Türlerine göre 20 santimetreden 3 metreye kadar boylanabilir. İğneyi andıran yeşil yaprakları almaşık yada çevresel dizilidir.

Yine türlerine göre yılın değişik dönemlerinde tek tek yada salkım halinde açan çiçekleri can yada boru biçimindedir.

Şimdi de aynı adı taşıyan yazlık çiçek Fundadan bahsedelim. Büyük marketlerden 5-6 liraya alacağınız Funda tohumlarını Şubat sonunda ekerseniz Mart sonunda torbaya alabilirsiniz.

Nisan 20’den sonrada esas yerlerine dikebilirsiniz. Çiçeğimiz çalı fundanın aksine geniş yapraklıdır ve mor çiçeklidir. Ekim sonuna  kadar çiçeklenmeye devam edecektir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.