• 14 Ekim 2011, Cuma

Açelya

Kapıları çalan benim
Kapıları birer birer
Gözünüze görünemem
Göze görünmez ölüler
Hiroşima’da öleli
Oluyor bir onyıl kadar
Yedi yaşında bir kız idim
Büyümez ölü çocuklar
Saçlarım tutuştu önce
Gözlerim yandı kavruldu
Bir avuç kül oluverdim
Külüm havaya savruldu
Binim sizden kendim için
Hiçbir şey istediğim yok
Şeker bile yiyemez ki
Kâat gibi yanan çocuk
Çalıyorum kapınızı
Teyze, Amca bir imza ver
Çocuklar öldürülmesin
Şeker de yiyebilirsinler

5 ağustos 1745 yılında Amerika tarafından atılan bombalar yüzünden Japonya’nın Hiroşima ve Nagazaki kentleri birer kül yığını haline gelir.

Hiroşima da ölen yedi yaşındaki bir kız çocuğunun on yıl sonraki yalvarışlarını Nazım Hikmet yukarıdaki dizelerle dile getirmiştir. Birer kül yığını haline gelmiş bu şehirlerde umutlar tamamen yitirilmişken küllerin arasından sabırla ve inatla bir güzellik başını kaldırır. Bu çiçek AÇELYADIR.

Tanrının bir lütfumudur. Yoksa kuşların marifetimidir. Bilinmez ama anavatanı Karadeniz Bölgesi olan AÇELYA Hiroşima da küllerin arasında çıkan ilk çiçektir. Açelya sonbahar ve kış aylarında bizimle buluşur. Gösterişli çiçeklere sahiptir.

Zehirli türleri de bulunduğundan bazı bölgelerde AĞU olarak ta bilinmektedir. Bakımı zor olarak bilinir, ama uygun şartlar sağlandığında uzun yıllar güzelliğini kaybetmez, aydınlık ama doğrudan güneş almayan yerleri sever yazın gölgeye taşınmayı ister. Kışın aydınlık ortamlar tam ona göredir. Toprağı düzenli sulayıp susuz bırakmamaya özen gösterin. Çiçekliyken daha fazla sulayın. Çiçek açması için soğuklara ihtiyacı vardır. 15-20 derece sıcaklık onun için idealdir.

Açelyaların her yıl çiçek açması için yazın iyi bakmak gerekir. Büyümesini kolaylaştırmak için ilkbahar aylarında sıvı gübre takviyesi yapılabilir. Tohum ve çelikle üretilir. Saksı değiştirme işi 2 yılda bir Mart-Nisan aylarında yapılmalıdır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.