• 25 Ağustos 2011, Perşembe

Sığla (Günnük) ağacı

Son yıllarda hayatımıza giren, sıkça kullandığımız sözcüklerden biridir, ENDEMİK.


Endemik; dar bir bölgeye has, yalnızca o bölgede yetişen bitki türü demektir. Bu çiçek de, ağaç da olabilir. Bölgemiz bu bakımdan oldukça zengindir.

Bölgemizin endemik türlerinden biri olan sığla (günnük) araştırmaya değer bir ağaç türüdür.

Latincede, ‘akıcı’ anlamına gelen ‘liguidis’ ile Arapça’da güzel koku anlamına gelen, ‘amber’ sözcüklerinin birleşiminden oluşan sığlanın latince adı ‘liguidambar’dır.

Meksika’nın küçük bir körfezinde bulunan bu ağacın aynı türü Yatağan’a kadar uzanan Çine Çayı vadisinde yaşamaktadır. Sığlanın yağı ilaç sektöründe, belli bir yıldan sonra gövdede oluşan kabukları buhur olarak kullanılır. Hipokrat sığla yağını tedavilerinde sıkça kullanırdı. Sığla balsamı ve buhuru ilkel çağlardan bu yana dinsel tapınakların vazgeçilmezi olmuştur.

Paganlardan sonra havralarda, tapınaklarda, kiliselerde, camilerde ve evlerimizde huzurun gelmesi ve kötü ruhların uzaklaşması için tütsülerde yakılmaktadır.

Dünyada ender bulunan bu sığla türünü merak edenler Çine Gölbaşı Parkı’na gidebilirler.

65 milyon yıldır gezegenimizde varlığını sürdüren bu ağaç henüz parka gelen ziyaretçilere kabuk verebilecek yaşa gelmedi ama ilerleyen yıllarda; kutsal günlerde evlerimizde ve camilerimizde tütsü içinde yaktığımız hoş kokulu bu kabuğu ve ağacını Gölbaşı Parkı’nda ziyaret etme zevkini yaşayacaksınız.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.