• 7 Temmuz 2012, Cumartesi

İlaç Yapımında Kullanılan Endemik Bitkilerimiz

Günümüzde ‘kocakarı’ ilaçları diye küçümsediğimiz, ancak binlerce yıldan beri Anadolu insanının tutunacak bir dalı olan Anadolu bitkilerinin Tıbbi özellikleri sadece geleneksel açıdan değil, Çağımızın dermansız hastalıklarına deva olması açıdan da önem taşımaktadır. Hititler günümüzden 4000 yıl önce zeytin ağacından ilaç yapmışlar ve bu miras günümüzde Uşak ilinin Eşme ilçesinin köylerinde zeytin yaprağından şeker hastalığına karşı ilaç yaparak sürdürülmektedir.

Toroslardaki Adana göknarından elde edilen sakız aç karnına bal ile yenilerek mide ve ülser hastalıklarına karşı kullanılmaktadır. Balıkesir yöresinde katran ardıcının meyveleri mide hastalıklarında kullanılır. Bronşit tedavisi için yenir ve çayı içilir. Uşaktaki Umurbaba dağ köylüleri saçlı meşenin meyvesini toz haline getirerek ishal ve kanamaları önlemede kullanılır. Hatay’ın Yayladağı ilçesinin kışlak beldesinde de mazı meşesinin meyveleri şeker hastalığı tedavisinde kullanılmaktadır.

Niğde yöresinde Akkavağın gövde dal ve kabuklarının kaynatılmasıyla elde edilen çayı solunum ve sindirim sistemi rahatsızlıklarında kullanılır. Anadolu da yaygın olarak yetişen Aksöğütten günümüzün mucize ilacı Aspirin üretilir. Ancak aspirin 19. yüzyılda keşfedilmesine rağmen ülkemiz insanı aksöğütten binlerce yıldan beri ilaç yapmaktadır.

Mersin ili Yanıktepe mevkiinde kızılçam kozalakları ikiye bölünür kaynatılır, içilir ve mide ağrılarında ve bağırsak düzenleyici olarak kullanılır. Amasya’nın Merzifon ilçesinde yetişen Tekesakalı bitkisi Astım hastalığına karşı ilaç yapımında kullanılmaktadır.

Muğla ve Denizli illerinde yetişen Çökelek kekiği denilen bitkimizin çayı şeker hastalığına karşı içilmektedir. Dünyada sadece Adana ve Kayseri de yetişen şalba çiçeğinin kaynatılmasıyla elde edilen çayı taş düşürmede kullanılır. Muğla Aydın illerinde yetişen lavanta bitkisi Kalp damarı, tansiyon, kolesterol düşürücü, mide ağrısı, soğuk algınlığı, bronşit tedavisi şeker hastalığı, astım, kanser tedavisi ve sigara içme isteğinin azalmasında kullanılır. Anlayacağınız bu bitkimiz on derde devadır.

Yıllar önce yaşadığım bir olayı sizlerle paylaşmayı istedim. Bugün yirmi iki yaşında olan oğlum sekiz dokuz yaşlarındaydı kaynar suyla ayağını yakmıştı acilen hastaneye getirdik. Hemen ayağın yanan derilerini makasla toplayıp merhem sürdüler ve bize de merhem tedavisine devam etmemizi söylediler. Üç beş gün çocuğun ayağında bir gelişme yok bu arada bize bir aile büyüğümüz misafirliğe geldi çocuğun ayağını görünce bu ayak böyle iyileşmez dedi.

Meşe kozalağı bulun (meşe mazısı değil) bir kapta küçük parçalar halinde kavurun sonra bir güzel ezip zeytinyağı ile krem haline getirin sonra yaraya sürün üç güne kabuk bağlar dedi. Ve gerçekten üç gün sonra kabuk bağlamaya başladı. Her zaman modern tıptan yana olan ben alternatif tıbba sıcak bakmaya başladım.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.