• 1 Mart 2012, Perşembe

Civanperçemi

Yılanotu, Ayvadana, Güzelnamus otu, Hanzebel yada bizim bildiğimiz adıyla Civanperçemi çiçeğimizin Latincedeki adı- Achilea millefolium ve çok yıllık otsu bir bitkidir. Doğal olarak kireçli topraklarda yetişir. İnce yaprakları, tüyü andırır. Kokusu kafurumsudur. Bu bitki yabani olamayacak kadar zariftir. Bu nedenle yaz bahçelerinin en güzel çiçeklerindendir.

 Çiçeğimizin Kırmızı, Beyaz, Sarı renkleri vardır ve nakış nakış işlenmiş gibidir.

Ancak binlerce yıl öncesine dayanan ve kanıtlanmış şifa veren özellikleriyle güzelliğini defalarca katlar.

Çiçeğimizin hikayesi adını aldığı Troya kahramanı Aşil’e kadar uzanır. Aşil ok isabet eden ve adını tıp bilimine yazdırdığı ünlü topuğunu bu bitkiyle tedavi etmiştir.
Kelt’lerse bu bitkiyi kutsal saymışlar ve toplanmasını dini bir ayinle yapmışlardır. Bitkimiz Ortaçağda en şifalı 32 ot arasında yer almıştır.

Bu inanışlardan günümüzde kalanlara gelince, Civanperçem’inin kanı durdurduğu bilinir. Hatta yakın tarihlerde bile ani yaralanmalar için zanaatkarların özellikle marangoz ve askerlerin kurusunu yanlarında taşıdıkları söylenirdi. Taze yapraklarını da yaranın üzerine koyarak kanı durdurabilirsiniz.

Günümüzde ayaklarda oluşan yaralarda, hafif deri çatlaklarında, hemoroidler ve burun kanamalarında kullanılır.

Ayrıca demlenerek içilirse mide ağrılarını giderir. Ayrıca demlenmesinden elde edilen sıvı yağlı ciltlerin temizlenmesinde kullanılır.

Solan çiçeklerinizi çiçek sapı dibinden kesinki gelecek yıl daha canlı daha sıkı çıksın.

Kuzey ve Orta Anadolu da yaşıyorsanız gidin dağlardan toplayın çiçeğimizi değilseniz güvendiğiniz aktarlardan satın alın.

Eğer bahçenize dikecekseniz diğer kokulu otların arasına dikin ( Lavanta – Adaçayı- Biberiye – Nane ) ki onların uçucu yağlarını ve kök yapılarını güçlendirsin.

Benden söylemesi.

Dipnot: Mesane kesesi rahatsızlığı, Oniki parmak ülseri ve Gastriti olan kişilerin bu bitkiyi kullanması sakıncalıdır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.