• 21 Kasım 2012, Çarşamba

Çocuk ve boşanma

Boşanma artık evlilik kadar hayatımızın bir parçası olmuştur. Önemli olan bireylerin nasıl mutlu olduğudur. Kötü giden bir evlilik sonucunda anne baba ne kadar etkilense de çocuk da bu boşanma olayının içinde yer alır. Boşanma bir çocuğun hayatını etkileyecek en önemli olaylardan biridir. Aileler bu kararı alabilmek için birçok kez çocuklarının nasıl etkileneceklerini düşünürler. Bazı aileler çocuklarının önünde hiçbir lafını sakınmadan, bazıları ise sadece kendilerini tutamadığında, bazıları ise çocukların yanlarında tartışmamaya özen gösterirler. Tartışmalar nasıl gerçekleşirse gerçekleşsin; eşler boşanmaya karar verdiği zaman, çocuğun bu kararı bilme hakkı vardır.

Çocuğun boşanmaya tepkileri ailenin o anki tutumu ve çocuğu nasıl bilgilendirdiği ile ilgilidir. Çocuğa boşanma hakkında bilgi verileceği zaman anne ve baba yan yana oturup konuşmaya başlamalı ve çocuk soru soracağı zaman açık bir şekilde cevap vereceklerini belirtmelidirler. Bu konuşma süresi içerisinde ailenin iki üyesi de sakin olmalı ve birbirini suçlamamalıdır. Konuşmaya başlamadan önce anne ve baba kendi aralarında nasıl bir konuşma olacağını planlamalı, o anda çocuğu etkileyecek sürpriz konuşmaları önlemelidir.

Konuşmanın içeriği de boşanma olayı kadar önemlidir. Biraz önce de bahsettiğim gibi konuşma tartışmadan uzak uzlaşıcı olmalıdır. Çocuğa bir anda çok fazla ayrıntılı bilgi verilmemelidir, çünkü boşanma zaten çocuk için yeni bir kavramdır ve çocuk bunu basit bir şekilde algılamak ister. Eğer çok fazla detaya girilirse bu bilgiler çocuğa yardım etmekten çok kafasını karıştırır. En başta çocuğa ailenin iki üyesiyle de görüşebileceği ve anne babasının da görüşmeye devam edeceği söylenmelidir. Ayrıca çocuğun ihtiyaçlarının karşılanmasında bir değişiklik olmayacağı belirtilirse bu çocuğun kendi üzerinde oluşturduğu kaygıları azaltacaktır. Her sabah kahvaltısının hazırlanacağı, veli toplantılarına,gösterilerine aynı şekilde gidileceği, ödevlerine yardım edileceği veya gece yatağında hikaye okumak için başucunda olunacağı gibi...

Bu konuşmada verilebilecek  en önemli mesaj çocuğa olan sevginin değişmediğini her zamanki gibi onu çok sevdiğinizi ve bu boşanmayla sevgide hiçbir değişiklik olmayacağını belirtmektir. Boşanma kararını duyunca çocuklar kendilerini suçlama eğilimine girerler. Aile bu kararı açıklarken bunda çocuğun hiçbir suçu olmadığını söylemelidir. Erken yaşlarda çocuklar yaptıkları kötü bir şeyin boşanmaya sebep olduğunu düşünerek kendilerini suçlarlar. Mesela, ödevlerini yapmadığı için, erken yatmadığı için, yaramazlık yaptığı için, kavga ettiği için ailesinin boşandığını düşünürler.

Konuşma süresince çocuğunuza aklına takılan soruları sormak için zaman verin. Eğer soru sorarsa anlayacağı basit bir şekilde cevap verin. Çocuğunuz konuştuğu zaman onu dikkatle dinleyin ve ne hissettiğini anladığınızı, onun kaygılarını paylaştığınızı belirtin.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.