• 9 Ağustos 2011, Salı

Çocuğuma nasıl hayır cevabını verebilirim

Hayır; sık kullanılan, ağızdan bir  çırpıda çıkan kelime. Genellikle anne babalar çocuklarına karşı çok fazla  kullanırlar bu kelimeyi; tabii çocuklar da ebeveynlerine karşı.
Bu durum 2-3 yaş çocuklarında daha sık görülür, çünkü o yaş çocukları ilkel benliğin (idin) isteklerine göre hareket ederler. Bazen aileler hiç düşünmeden veya o anki koşullardan dolayı evet derler.
Evet yanıtını almaya alışan çocuk ilerde hayır denildiği zaman kabul  etmek  istemez  ve durum biraz daha içinden çıkılmaz  hale  gelir. Peki o zaman nasıl hayır demeli çocuğunuzu kırmadan, incitmeden makul ölçülerde ve mantık çerçevesinde? Hem pozitif mesaj vererek, kırmayarak hem de hayır demek bu kadar zor mu? Esasında hayır demenin yollarını bilirseniz  hiç  de   zor değil. Şimdi size gerektiği yerde hayır diyebilmeniz için bazı ipuçları vereceğim.

1. EVET  VE  HAYIRLARI  DENGELEYİN:

Hayat birçok evet ve hayır cevabını içinde barındırır. Önemli olan doğru evet-hayırların çocuğun etrafında olmasıdır. Eğer bir çocuk çok nadir hayır cevabını almışsa, bu hayırlar onu incitebilir ve sizden beklentileri konusunda hayal kırıklığına uğratabilir. Tabi madalyonun bir  de  diğer  yüzü var: Eğer bir çocuk hayatında çok fazla hayır cevabını almışsa bu hayırların etkisi kalmaz ve bildiği yolda  gitmeye, tutturmaya devam eder. Önemli olan dengeli olabilmektir. Bir de bu denge  aile bireyleri arasında olmalıdır. Çocuklar çok zekilerdir. Kısa zamanda kimin hayır diyen aile üyesi kimin evet diyen aile üyesi olduğunu anlar ve isteklerini ona göre söylerler. Burada önemli olan, anne baba  ve  diğer  aile  bireylerinin bir sorunla karşılaştığında aynı cevabı verebilmesidir.

2. HAYIR DERKEN HOŞLANACAĞI  ALTERNATİFLER SUNUN:

Genellikle iki yaş çocuklarında aileler hayır demek konusunda uzman olurlar; çünkü o yaş evresinde çocuklar dur durak bilmez akıllarına geleni hemen  yapmak isterler. Durum böyle olunca ailelerin iyi bir gözlemci olması gerekir. Diyelim ki, çocuğunuz evde masaların,koltukların üstüne  tırmanıyor ve böyle yaparak kendini tehlikeye sokuyor. Aile bunu doğru zamanda fark ederse eğer, çocuğun enerjisini boşaltıp, rahatlayabilmesi için onu oyun parkına götürebilir.Çocuğa  yapma etme denilmesi çocuğu daha çok huzursuz edebilir. Böyle durumlarda çocuğunuzu oyun parkına götürebilirsiniz, çimlerde koşmasına izin verebilir veya oyuncak kova takımınızı alıp kum havuzunda birlikte oynayabilirsiniz. Eğer hava koşulları uygun değilse çocuğunuzu sıkı bir şekilde giydirip beraber bir yürüyüş yapmak daha cazip olabilir. Böylece çocuğunuzla siz de  güzel bir zaman geçirmiş olacaksınız ve o da bir şeyler yaparken eğlenirken enerjisini boşaltacak.

3. BİR BAKIŞ BAZEN:

Gözler çok şey anlatır ve mesajlarını kendi içinde verir. Bazen kelimelere gerek olmadan gözlerle karşımızdakinin bizi onaylayıp onaylamadığını anlarız. Bu çocuklar için de geçerlidir, yine de sadece onay vermediğinizi belirten bir bakış çocuğunuzun hatasını anlamasına yetmeyebilir veya çocuğunuzun geri çekilip hiçbir şey yapmamasına neden olabilir. Sadece bir bakışla kalırsanız çocuğunuz davranışının değil kendisinin sorun olduğunu düşünebilir. Onaylamayan bakışınızdan sonra bir tebessüm, sarılma ve neden onaylamadığınızı kısaca açıklama faydalı olacaktır.Böylece çocuk davranışın sonuçlarını ve başkalarına olan zararlarını da düşünebilir.
 
4. POZİTİF VE  NEGATİF :

 Çocuklarla konuştuğunuz zaman negatifleri pozitiflerle değiştirdiğiniz zaman çocuğunuz bunu daha iyi bir şekilde algılar. Çocuğunuza "Şunu yapamazsın ama bunu yapabilirsin" şeklinde diyebilirsiniz. Böylece çocuğunuzun yapmasını istediğiniz şeyler etkili bir ses tonuyla bir nebze yumuşatılarak  söylenmiş olur. Gerçek  ütüyle  oynayamazsın  ama  bu  oyuncak  ütüyle oynayabilirsin. Buradaki cevaplar sizin yaratıcılığınıza kalmış.Çocuğunuzun gerçekten tercih edeceklerini sunarsanız; yapmaması gerekeni yapmayacaktır.
 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.