Çocuklarının yemek yememesinden şikayet eden anne-babaların yanı sıra çocuklarının fazla yemek yemesinden şikayet eden anne-babalar da vardır.
Aslında fazla kavramı anne-babaya göre değil, çocuğa ve çocuğun doktorundan alınan bilgilere göre şekillenmelidir. Acaba sorun olmadığı halde kendi bakış açılarına göre mi çocuklarının fazla yemek yediklerini düşünüyorlar? Her çocuğun ayrı bir doyma noktasının olduğu unutulmamalıdır. Bu sorunu yaşayan anne-babalar önce çocuklarının doktoru ile görüşmeli, sonrasında doktorun onayı olursa bir diyet hekimi ile bağlantı haline geçmelidir. Bütün bu aşamalardan önce, çocuğun içinde bulunduğu durumu değiştirmek istemesi gerekmektedir.
İsterseniz fazla yemek yiyen çocuklar için neler yapılabileceğini maddeleyerek açıklamaya çalışalım. Çocuğunuzun fazla yediğini düşünüyorsanız doktoruyla görüştükten sonra çocuğunuzun yemek yeme davranışını engellemelisiniz. Tabii bu çocuğun elindeki yiyecekleri elinden alarak değil, yiyecekleri görmesini engelleyerek yapılmalıdır. Çocuğunuz eğer kendini ifade edemiyorsa ilgisini başka yönlere çekebilirsiniz. Oyuncaklara, oyunlara v.b. şeylere. Çocuğunuz kendini ifade edebiliyorsa sporla ilgilenmesini sağlayabilirsiniz. Böylece hem daha çok hareket etmiş olmasını sağlar hem de ilgisini başka yönlere çekmiş olursunuz. Ama önce mutlaka çocuğun bu durumu kabul etmesi sağlanmalıdır. Şayet çocuk durumunu değiştirmek istemezse anne-babanın çabaları sonuçsuz kalır.
Çocuğun neden fazla yemek yediği araştırılmalıdır. Sebep fizyolojik ise çocuk doktorundan, psikolojik ise bir pedagog ya da psikologdan yardım istenmelidir. Çocuk ilgi çekmek için de çok yemek yiyor olabilir. Anne-baba kendi kafasına göre çocuğun yemek yemesine müdahale etmemeli ve diyet yaptırmamalıdır. Bu çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Çünkü her çocuğun yapısı farklıdır ve çocuklar büyüme ve gelişme çağındadır. Bu sebeple bir diyet uzmanı ile görüşüp kontrollü engelleme yapılmalıdır. Çocuğun hemen zayıflamasını beklemek hem anne-baba ve hem de çocuk için çok sağlıklı değildir. Yavaş ve istikrarlı adımlarla ilerlemeyi tercih etmek gerekir.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.