• 15 Ağustos 2012, Çarşamba

Çocuğum Çok Fazla Yemek Yiyor

Çocuklarının yemek  yememesinden  şikayet  eden  anne-babaların  yanı sıra  çocuklarının fazla yemek yemesinden  şikayet  eden  anne-babalar da vardır.

Aslında fazla kavramı anne-babaya  göre değil, çocuğa ve çocuğun doktorundan alınan bilgilere göre şekillenmelidir. Acaba sorun olmadığı halde kendi bakış açılarına göre mi çocuklarının fazla yemek yediklerini düşünüyorlar? Her çocuğun ayrı bir doyma noktasının olduğu unutulmamalıdır. Bu sorunu yaşayan anne-babalar önce çocuklarının doktoru ile görüşmeli, sonrasında doktorun onayı olursa bir diyet hekimi ile bağlantı haline geçmelidir. Bütün bu aşamalardan önce, çocuğun içinde bulunduğu durumu değiştirmek istemesi gerekmektedir.

İsterseniz fazla yemek yiyen çocuklar için neler yapılabileceğini maddeleyerek açıklamaya çalışalım. Çocuğunuzun  fazla  yediğini düşünüyorsanız doktoruyla görüştükten sonra çocuğunuzun yemek yeme davranışını engellemelisiniz. Tabii bu çocuğun elindeki yiyecekleri elinden alarak değil, yiyecekleri görmesini engelleyerek yapılmalıdır. Çocuğunuz  eğer  kendini  ifade  edemiyorsa  ilgisini  başka  yönlere  çekebilirsiniz. Oyuncaklara, oyunlara v.b. şeylere. Çocuğunuz kendini ifade edebiliyorsa sporla ilgilenmesini sağlayabilirsiniz. Böylece  hem daha çok hareket etmiş olmasını sağlar  hem de ilgisini başka yönlere çekmiş olursunuz. Ama  önce mutlaka çocuğun bu durumu kabul etmesi sağlanmalıdır. Şayet çocuk durumunu değiştirmek istemezse anne-babanın çabaları sonuçsuz kalır.

Çocuğun neden fazla yemek yediği araştırılmalıdır. Sebep fizyolojik ise çocuk doktorundan, psikolojik ise bir pedagog ya da psikologdan yardım istenmelidir. Çocuk ilgi  çekmek  için de  çok  yemek  yiyor  olabilir. Anne-baba  kendi kafasına göre çocuğun yemek yemesine müdahale etmemeli ve diyet  yaptırmamalıdır. Bu çok  tehlikeli  sonuçlar  doğurabilir. Çünkü her çocuğun yapısı farklıdır ve  çocuklar  büyüme ve gelişme  çağındadır. Bu sebeple bir diyet uzmanı ile görüşüp kontrollü engelleme yapılmalıdır. Çocuğun  hemen  zayıflamasını beklemek hem anne-baba  ve hem de çocuk için çok sağlıklı değildir. Yavaş ve istikrarlı adımlarla  ilerlemeyi tercih etmek gerekir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.