• 8 Ağustos 2012, Çarşamba

Çocuğum Yemek Yemiyor

Anne-babaları en çok üzen ve telaşlandıran konulardan bir tanesi çocuklarının yemek yememesidir. Çocuğunuz iştahsızsa, yemek yemekte zorlanıyorsa dikkat etmeniz gereken şeyler var. Çocuklarında iştahsızlık problemi yaşayan; “Çocuğumu doyuramıyorum, aç kalıyor” düşüncesiyle ne yapacaklarını şaşıran anneler bu konuda çok dikkatli ve özenli davranmalılar. Çünkü doğru sandıkları birçok davranışı yaparak yemek yemeyi çocukları için eziyet haline dönüştürebilir veya kendileri için büyük bir tehdit unsuru oluşturabilirler. Peki çocuğun yemek yemesi için neler yapılmalı? İşte bunun için bazı öneriler;

Yemek aralarında abur cubur yedirmeyin.
Çocuklarda iştahı etkileyen en büyük etkenlerden birisi öğün aralarında abur cuburla karnını doyurmalarıdır. Buna bağlı olarak doygunluk hissi hisseden çocuk ana öğünlerde yemek yemeği reddedecektir. Oyalamak için ana yemek öncesi çocuğunuzun eline tutuşturduğunuz bir çikolata veya bir dilim kek onu tıkayacak ve sofrada yiyecekleri reddetmesine neden olacaktır. Küçük ara kahvaltılar ya da meyveler, kahvaltı ile öğle yemeği arasında, öğle yemeği ile akşam yemeği arasında verilebilir. Ancak bu ara öğünler iştahı kapatacak miktarda ve ana öğün saatine çok yakın olmamalıdır.

Ailece yemek yiyin
Düzgün yemek yeme alışkanlığı için çocukların sofra düzenine alışık olması çok önemlidir. Çocuğunuz bir yaşına geldiğinde artık aile sofranıza oturur hale gelmeli ve yemek zamanının aile ile bir araya gelinen, herkesin yemek yediği eğlenceli bir zaman olduğunu öğrenmelidir.
Yemek tabaklarını renklendirin
Yemek tabaklarının çocuğunuzun ilgisini çekecek tarzda renkli ve eğlenceli olması çocukların hoşuna gider. Tabaklara çocuğun yiyebileceği kadar yemek koyun.Bu durumda çocuğunuz çok daha istekli yemek yiyecektir.Çocuğunuz yemekleri farklı bir şeklide yemek istiyorsa buna da izin verin.Çocuklar genelde yiyecekleri karıştırarak yerler. Bırakın istediği gibi yesin.

Sofrayı birlikte hazırlayın
Yemek alışverişini çocuğunuzla beraber yapın. Sofra hazırlanırken onlardan yardım isteyin. Hatta onun da yemeğin hazırlanmasına küçük katkılarda bunmasına fırsat verin. Tuzu getirir misin, biberi getirir misin gibi. Bu da mutfakta kendilerine güvenmelerini ve yemek yeme konusunda daha hevesli olmalarını sağlayacaktır.

Yemek yemesi için zorlamayın
Çocuğunuzun yemek yemeyi istemediğinde tabağındakilerin hepsini bitirmek zorunda olmadığını, açlık hissetmiyorsa daha sonra da yiyebileceğini söyleyin. Tabağını yarım saatten fazla önünde tutmamalısınız. Ancak, bu davranışınızda tutarlı olmalısınız. Tabaktakileri bitirmesi için ödüller koymak ya da baskıcı, ters tavırlar içerisine girmek, zorlamak, kandırmak çocuk üzerinde yemek ve yemek zamanı ile ilgili kötü çağrışımlara yol açabilir hatta ilerleyen zamanlarda daha büyük sorunlara neden olabilir
Eğer çocuğunuz yemek yemeyi reddediyorsa bunun birçok nedeni olabilir. Bunlardan bir tanesi genellikle çocuğun dikkatleri üzerine çekerek herkesin kendisiyle ilgilenilmesini sağlama çabasıdır. Böyle bir durum varsa yemek yemeği reddeden çocuğunuza, tabağındakileri bitirmesi konusunda ısrarlı ve tepkili davranmak yerine, ‘peki’ diyerek, onunla ilgilenmemeli, bu konudan ne kadar endişe duyduğunuzu ona hissettirmemelisiniz. Aksi takdirde çocuğunuz bunu bir koz olarak görecek ve yapılmasını istediği bir şeyi yaptırmak için sizin endişelendiğinizi fark ettiği için yemeği reddetme yoluna gidecektir.
 
Çocuğunuzun yemeyi reddetmesindeki diğer en önemli neden iştahsız olması olabilir Özellikle hasta ve ateşi yükselmişse, diş çıkartıyorsa, yorgun yada uykusuzsa, alışmış olduğu düzen değişmişse çocuğun iştahında azalma gözlenebilir. Böyle dönemlerde de telaşlanmadan hacmi küçük ama içeriği çocuğunuzun ihtiyaçlarını karşılayacak, normalde de yemekten hoşlandığı yiyecekleri, görsel açıdan  ona hitap edecek, eğlenceli süslemesiyle yine ısrarcı olmadan yemesini sağlayabilirsiniz.

Tüm bunlara rağmen çocuğumda kilo kaybı gözlemliyorsanız, yemek yemeği şiddetle reddediyor ve yediklerini çıkartıyorsa mutlaka vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmanız faydalı olacaktır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.